Polens liefde voor de EU is niet onbegrensd

Ook al hebben de EU-vriendelijke partijen in Polen de verkiezingen gewonnen, toch moeten ze ermee rekening houden dat de Polen niet stoemelings met alles wat hun nieuwe machthebbers bewieroken zullen akkoord gaan.

Ten bewijze: een opiniepeiling van 10 november, waaruit blijkt dat de nieuwe coalitie er niet moet aan denken de nationale munt, de zloty, te vervangen door de euro.

Meer dan 60% van de Poolse burgers zijn naar verluidt tegen een nieuwe coalitie die het land in de eurozone zou willen leiden. Aan de hand van een peiling van IBRiS, in opdracht van de privé zender Radio ZET, werd gevraagd of de nieuwe regering (die waarschijnlijk uit de burgercoalitie KO, de Derde weg en de Nieuwe Linkse partij zal samengesteld worden) zou moeten proberen de Poolse munt, zloty, door de euro te vervangen.

  • 7.9% antwoordden met: “in elk geval”
  • 13.3% met “waarschijnlijk ja”
  • 19.9% met “liever niet”
  • 43.4% met een ronduit “neen”
  • 15.9% hadden “geen mening”.

Zoals verwacht hadden de kiezers van de conservatieve (verliezende) partij PiS een duidelijke afwijzende mening: 85% wil er niet van weten. Daarentegen behoren 43% van de voorstanders tot het “liberaal-democratische” kamp. (KO, Derde Weg, Nieuwe Linkse)

https://www.polskieradio.pl/400/7764/Artykul/3281631,umfrage-mehrheit-der-polen-gegen-euroeinf%C3%BChrung

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × twee =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.