Polen handhaaft verbod op ritueel slachten

camera_cartoon_CA01P021In Polen, een EU-lidstaat, blijft het ritueel slachten van dieren verboden. 

Het Poolse parlement heeft dit tijdens een stemming, ondersteund door regerings- en oppositiepartijen, beslist.  Eigenlijk werd het onverdoofd slachten al in januari onmogelijk gemaakt d.m.v. een wet op de dierenbescherming maar langs de andere kant werden er verreikende uitzonderingen voor de productie van kosjer en halal vlees voorzien.  Poolse dierenbeschermingsorganisaties hadden erop gereageerd door deze uitzonderingen bij het grondwettelijk hof laten vernietigen.

Alhoewel  premier Donald Tusk (liberaal Burgerplatform) duidelijk had gemaakt voorstander te zijn van het toelaten van onverdoofd slachten, werd hij hierin niet gevolgd door vele parlementairen van zijn partij.  In Polen zouden naar schatting 6.000 Joden en 25.0000 moslims wonen.
Het verbod is niet slechts een religieus probleem bij de Joodse en moslim gemeenschap in Polen, maar heeft ook gevolgen voor de vleesverkoop van Poolse boeren.  Er werd immers voor het verbod  een exportomzet van 259 miljoen euro gehaald (AFP) van ritueel geslacht vlees, dat naar Israël en Turkije geëxporteerd werd. Het verbod zou zo’n 6.000 banen in de sector kosten, terwijl nu al 13% van de beroepsbevolking werkloos is.  Om die redenen steunde de volledige fractie van de Boerenpartij het voorstel tot onverdoofd slachten.

De Rabbijnenconferentie is niet gelukkig met de stand van zaken; zij vinden dat de Joden in hun godsdienstbeleving gehinderd worden.  De moslimleider Sheikh Usman Pranjet heeft vanuit zijn woonplaats in Londen ook gereageerd.  Hij vermoedt dat het niet om het slachten gaat maar wel om een poging de moslims uit Polen te verjagen.

Bron: diverse media

2 gedachten over “Polen handhaaft verbod op ritueel slachten

  1. Ze moeten niet zeuren,ze zijn niet verplicht om vlees te eten,ze kunnen ook vis eten.

    Die zogenaamde moslimleider moslimleider Sheikh Usman Pranjet heeft het weer eens aan het verkeerde eind. We zouden mogen hopen dat de Poolse regering dierenmishandeling tegen gaat omwille van het wegpesten van de Mohammed aanbidders. Ik denk echt dat de Poolse regering alleen oog gehad heeft voor het dierenwelzijn. Als men namelijk moslims wil pesten dan zijn daar wel betere manieren voor, namelijk OPLICHTING verbieden. Het gaat binnen de islam maar om een ding, en dat is het verkrijgen van geld. De hele islam is een zootje dat van de leugens aan elkaar hangt, maar steeds moet er geld worden gebracht naar d plaatsvervanger van de plaatsvervanger van Allah. Dit is gewoon oplichting, en dat is met de bestaande wetten gewoon aan te pakken, daar hoeft men geen wet voor dierenwelzijn voor aan te nemen!

Reacties zijn gesloten.