Over kwaliteitsmedia, nepnieuws en hun peetvaders

Vanzelfsprekend controleren de kwaliteitsmedia hun bronnen!  Nepnieuws wordt waarheid als het maar uit de juiste richting komt!

Amira Galal, BBC Monitoring (14.11.2014):

“…We can definitely say it is Syria and we can definitely say that it is probably on the regime’s frontlines. We see in the footage that there is a barrel, it’s painted on it the Syrian army flag….”
“… We kunnen definitief bevestigen dat het in Syrië is en we kunnen definitief zeggen dat het zich waar- schijnlijk op de frontlinie van het regime  afspeelt.  We zien een vat met de Syrische vlag erop…”

Het was MALTA.

Trouwens, de BBC toonde dit pas achteraf.

” … miljoenen YT-kijkers kregen een krop in hun keel toen ze de ‘heldhaftige Syrische jongen’ zagen die een klein meisje redde onder een kogelregen.   Een groep Noorse filmmakers vertelden BBC Trending dat zij achter de opnames zaten.  Zij zegden dat de beelden deze zomer op een locatie in Malta gefilmd waren met  de bedoeling ze als ‘echt’ te verkopen.”
“Wij namen het op in Malta in mei van dit jaar op een filmset die al gebruikt werd voor bekende films zoals Troy en Gladiator,” verklaarde Klevberg, “de jongen en het meisje zijn professionele Maltese acteurs.  De stemmen op de achtergrond zijn van Syrische vluchtelingen die op Malta leven.”
“… De film kreeg financiële steun van het Noorse Filminstituut (NFI) en van de Audio and Visual Fund from Arts Council Norway in oktober 2013.  De filmmakers zegden dat hun subsidieaanvraag duidelijk inhield dat ze de film wilden op het internet uitbrengen, zonder enige vermelding dat het om fictie ging.  Zij maakte eveneens duidelijk dat de financierders daarvan op de hoogte waren en hun doelstellingen ondersteunden.”

Nochtans was de BBC zeker dat het in Syrië opgenomen was.

Als de media betrapt worden, dan tappen ze uit een ander vaatje “Fake news, too important to ignore” – “Nepnieuws – of in dit geval vals nieuws – te belangrijk om te negeren”. Klein, niet onbelangrijk detail: staat onder de rubriek ‘entertainment & arts):

“But during the past year – specifically during Donald Trump’s election – it has become a cancer in the body politic, growing from an isolated but malignant tumour into a raging, mortal threat.”

 

“Fake news is an assault on truth. Therefore it behoves all right-thinking journalists to combat fake news”

 

“Gedurende het voorgaande jaar – vooral tijdens Donald Trumps verkiezing – werd het een kanker in de politiek, groeiende van een geïsoleerde kwaadaardige tumor naar een woekerende dodelijke bedreiging.”

 

“Nepnieuws is een aanval op de waarheid.  Daarom moeten alle weldenkende (… right…) journalisten ten strijde trekken tegen nepnieuws.”

Gerelateerde afbeeldingDe weg naar de hel…

 

8 gedachten over “Over kwaliteitsmedia, nepnieuws en hun peetvaders

    • Ottorongo, hebt u bewijzen of aanwijzingen dat er hier ‘verrijkers’ aan het werk waren?

  1. Trump moet wel een fantastisch man zijn en zijn overwinning veel groter dan het lijkt om ondanks die gigantische leugenmachines en complotten toch nog verkozen te zijn.

  2. Wat geleden las ik hier in een reactie dat moslims nog geloven dat de aarde plat is. De bol schijnt volgens recent onderzoek (niet door moslims, want onderzoeken ligt hen minder) nep te zijn. ‘t Werd ons wijs gemaakt.
    En zo zie je maar, op alles moet je bedacht zijn, op alles moet je letten.

    Please Look. Flath earth song.

Reacties zijn gesloten.