Over een gereguleerde dode mus

Wes HardinMinder dan een dode mus.

Enkele organisaties zoals Amnesty en de ngo Oxfam spraken van een internationale doorbraak omdat de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York een verdrag hebben aangenomen voor de regulering van de internationale wapenhandel. Het akkoord – dat door 154 delegaties werd goedgekeurd – omvat alle conventionele wapens, van pistolen tot tanks.
De tekst van het verdrag stelt dat de lidstaten geen wapens mogen uitvoeren in strijd met wapenembargo’s en ook geen wapens mogen exporteren naar landen die mensenrechten schenden http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/130402_VN_wapens . De ondertekenaars van het verdrag verplichten zich ook alles te doen om te voorkomen dat conventionele wapens op de zwarte markt terechtkomen. Het gaat om allerlei wapentuig, van pistolen tot gevechtsvliegtuigen.

Onthoudingen: 154 delegaties stemden voor, 23 andere – waaronder India, Soedan, Cuba, Egypte, Venezuela, India, China en Indonesië – onthielden zich. Iran, Noord Korea en Syrië stemden tegen.

Zeven jaar onderhandelen: De verdragsonderhandelingen namen zeven jaar tijd in beslag. Afgelopen weekeinde liepen ze in een kleiner comité nog op niets uit doordat een kleine groep landen met Noord-Korea, Iran en Syrië het verdrag tegenhield. Deze drie landen zijn nog altijd niet voor het akkoord te vinden, stemden opnieuw tegen en hebben al laten verstaan er zich niet aan te houden. Zeker Iran niet, dat vandaag veruit de meeste wapens en zeker de meeste munitie levert in de conflictgebieden in gans Afrika.
Bedenkingen:  Rusland nam niet deel aan de stemming omdat de regeling alleen landen betreft en de vele, voor het merendeel islamitische, terroristische groeperingen buiten het embargo laat.
.
Men mag ook betwijfelen of er gestopt wordt met leveringen aan zg.’bevriende’ landen die zelfs de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens niet eens herkennen. De Obama administratie heeft voor 213 miljoen dollar wapens, waaronder vliegtuigen en tanks, ten geschenke gegeven aan Egypte. De VS is ook de goede vriend en wapenleverancier van Saoedi Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, waar slavernij nog dagelijkse kost blijkt te zijn en zelfs verdedigd wordt door de Korangeleerden.

Zoals in het verleden kan men met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen dat er geen gram minder wapentuig zal verkocht worden, alleen zullen de leveranciers van nationaliteit veranderen.

Wes Hardin

Eén gedachte over “Over een gereguleerde dode mus

 1. Er was eens “De Volkerenbond” die ons voor oorlog moest behoeden…Quatch.
  Den Dolf heeft laten zien wat dat waard was.
  Er is een nieuwe bond opgestaan: de UNO…Quatch.
  Er is sindsdien op deze bol nooit méér rommel geweest .
  Ook de UNO werkt perfect, na 7 jaar een conclusie : we komen er niet uit = terug naar af want er zijn ‘members’ die tegen doen.
  In de EU zit er zelfs ene bij die van deze resolutie nog nooit gehoord heeft want hij wil zelf wapens leveren aan het Midden Oosten.
  Voorlopig verkoopt hij alleen zever, leugens en zijn “Burgermanifesten”,dat laatste tot nu toe enkel aan ‘De Slegte’ .

Reacties zijn gesloten.