Oud-koningin-weduwe of nieuwbakken koningin: één pot nat

omgekeerde kroonMathilde laat zich inspireren door successie-ontduikende Fabiola

Mathilde brengt gronden onder in vennootschappen

Mathilde stelt familiefortuin veilig

Koningin Mathilde heeft met haar broers en zussen een nieuwe patrimoniumvennootschap opgericht om een deel van het familiefortuin te beheren. Handig en ook fiscaal voordelig, schrijft De Standaard in zijn ochtendeditie van gisteren.

Eind vorig jaar al heeft koningin – toen nog prinses – Mathilde samen met haar twee zussen Elisabeth en Hélène en haar broer Charles Henri d’Udekem d’Acoz de Groupement Forestier de Losange (GFL) opgericht. Maar pas vorige week donderdag verscheen de oprichtingsakte van GFL in het Belgisch Staatsblad. Het was royaltywatcher Thierry Debels die ze opmerkte.

De bvba doet dienst als patrimoniumvennootschap met daarin ruim 3,33 miljoen euro aan hoofdzakelijk onroerende goederen, namelijk de gronden, bossen en vijvers rond het kasteel van Losange nabij Bastenaken, waar Mathilde haar kindertijd doorbracht. Mathilde brengt in totaal voor 675.000 euro onder in GFL.


Een lid van de koninklijke familie die een vennootschap opricht: sinds de commotie begin dit jaar rond de intussen ontbonden privéstichting waarmee koningin Fabiola successierechten zou kunnen ontlopen, roept zoiets toch vragen op. ‘Een patrimoniumvennootschap heeft vooral tot doel om de onroerende goederen binnen de familie te houden’, merkt Debels op. ‘En bij adellijke families is men daar nogal gevoelig voor.’
Concreet vermijdt deze constructie dat het domein van Losange versnipperd geraakt bij het overlijden van Mathilde of een van haar zussen of broer. In dat geval krijgen erfgenamen aandelen in de vennootschap die het onroerende familiefortuin beheert, niet de gronden zelf.

Nog concreter betekent het dat de belgische staatskas het nakijken heeft.  De Flup mag dan geen groot licht op de schoolbanken geweest zijn, maar hij heeft bij nonkeltje Boudewijn wel geleerd dat “nonkeltje eerst komt, en dan pas nonkeltje’s kinderen”… of dat het eigen familiebelang primeert op het staatsbelang.  Zijn adellijke echtgenote kreeg van thuis uit ook de passende opleiding.

Als wij dat proberen, zijn we burgers zonder verantwoordelijkheidszin,  bedriegers en dieven. Voor alle verdere informatie, tips en goede raad, wende men zich tot de bewoners van het Paleis van en in Laken.

Bron: alle ‘kwaliteitsmedia’ van het land b

FVE