Oppassen geblazen met stemherkenning in nieuwe ‘speeltjes’

Niet alleen bij TV’s, ook bij spelconsoles, auto’s, waarin stemherkenning geïnstalleerd werd in functie van het vergemakkelijken van het gebruik, kunnen gesprekken ‘doorgespeeld’ worden aan derden.  Samsung haalde de pers:

Samsung waarschuwt voor meeluisterende tv-toestellen
Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung raadt eigenaars van een Smart TV aan voorzichtig te zijn bij privégesprekken in de eigen woonkamer. Als de spraakbesturing ingeschakeld is, horen de tv-toestellen alles wat in de kamer gezegd wordt. Die gegevens worden aan derde partijen overgemaakt, zo meldt Samsung in de gebruiksvoorwaarden. De eigenaar kan evenwel de spraakherkenning uitschakelen.

De gebruiker wordt gewaarschuwd dat ‘als uw gesproken woorden persoonlijke of andere gevoelige informatie bevatten, die informatie bij de opgenomen data zal zijn en aan een derde partij zal overgemaakt worden’ door het gebruik van de spraakherkenningsfunctie.

Enkele internetgebruikers maakten de vergelijking met de spionagemethodes uit de roman ‘1984’ van George Orwell. Het technologiebedrijf zelf verklaarde aan de Amerikaanse ‘The Daily Beast’ de privacy van de klanten ernstig te nemen. De gegevens worden versleuteld overgemaakt. Naar welke derde partijen die gegevens dan juist gaan, maakte Samsung niet bekend.   (Bron: Belga)

U kan deze meeluisterfunctie uitschakelen.  Ons lijkt het logischer gewoon  een goedkopere tv (of ander toestel te kopen) zonder de stembesturingsfunctie.  U bespaart geld en er zit geen spion op schoot.

FT

 

3 gedachten over “Oppassen geblazen met stemherkenning in nieuwe ‘speeltjes’

 1. Even over George Orwell:
  Hij vond dat de massa compleet gecontroleerd en gemanipuleerd werd door de heersende klasse. Daarom schreef hij “1984” (in het jaar 1948 en draaide de twee laatste cijfers gewoon om).
  Orwell, als idealistische communist, ging vechten bij de Internationale Brigades in de Spaanse Burgeroorlog en heeft alle mogelijke moeite gedaan om aan het front te kunnen vechten, wat hem na een tijdje dan ook lukte. Hierin verschilt hij weinig of niets van de huidige zgn. Syriëstrijders.

  • Willy Brandt, Ernest Hemingway, Arthur Koestler, maarschalk Tito, André Malraux, om maar enkele bekende namen te noemen stonden ook aan de kant van de internationale Brigades in Spanje.
   Koestler zei achteraf wel bedankt tegen het communisme met zijn boek Nacht in de middag en Orwell deed dit ook. Malraux werd minister van cultuur onder De Gaulle, hij zal de rode broeders dan wel vaarwel gezegd hebben alhoewel, politici zetten voor de poen hun huig wel meer naar de wind

 2. Men moet over geen Samsung smart TV beschikken om afgeluisterd te worden.
  Er zijn tal van andere mogelijkheden. Breng eens een bezoek aan de Spy shop in Amsterdam. Ik was er 22 jaar geleden, en toen al was het een “nachtmerrie”.
  Een verkoper verklaarde mij toen :”We hebben een oplossing voor alles, en niet alles staat dus in de catalogus..”
  Intussen heeft de evolutie in de afluistertechnologie niet stil gestaan.. 22 jaar geleden zaten we bij manier van spreken nog in de “middeleeuwen” wat ICT betrof.
  http://www.spyshop.nl/#
  Er zijn dus geen geheimen meer. Het is dan ook geen toeval dat opnieuw mechanische typemachines ingezet gaan worden, in het kader van beveiliging en tegen “cyber-war”. Zie bruggetje!!!
  http://www.telegraaf.nl/digitaal/22853219/__Anti-spionage__typemachine__.html

Reacties zijn gesloten.