Oorlogsspelletjes

Spionage. VSA. Hacken, telefoon afluisteren, van bedrijven maar ook van ‘bevriende’ staatshoofden.  Boven onze hoofden worden er spelletjes gespeeld die ernstige gevolgen kunnen hebben. Een voorbeeld:

Een Amerikaans spionagevliegtuig is zonder toelating het Zweedse luchtruim binnengedrongen, wegens een achtervolging door een Russische straaljager.  Het incident dateert van 18 juli, een dag na de ramp met de vlucht MH 17 boven Oost-Oekraïne, maar geraakte pas maandag bekend.

Het Amerikaans ministerie van defensie verklaarde aan CNN dat het vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht geen toelating had het Zweedse luchtruim binnen te dringen.  Men zou nu in contact zijn met de Zweedse overheid om dergelijke conflicten in de toekomst te verhinderen.  Zweden is geen NAVO-lid.

Het Amerikaanse verkenningsvliegtuig, een Boeing type RC-135, bevond zich boven de Baltische Zee in de buurt van de stad  Kaliningrad (Königsberg) om de communicatie tussen Russische legereenheden af te luisteren.   Minstens één Russische straaljager zou opgestegen zijn.  Het Amerikaanse toestel werd ook vanop de grond gevolgd met radar.  De bemanning van het Amerikaanse vliegtuig was tenslotte dermate verontrust dat men besloot zo snel mogelijk de regio te verlaten; daarom drong het vliegtuig het Zweedse luchtruim binnen over het eiland Gotland.

FT

Die Welt