Ons vir jou

Voortrekkersmonument

Voortrekkersmonument

Aan zaken van minder belang wordt wel veel waarde toegekend door het ANC. Als het zo doorgaat kent de wijk Transvaal in het Nederlandse Den Haag straks nog meer Boeren (Afrikaner) straat- en plaatsnamen dan de steden in Zuid-Afrika: op grote schaal zijn ANC-bestuurders bezig om die namen te vervangen door die van ANC-strijders.

Zelfs de Koningin Wilhelmina- en Beatrixlaan in Pretoria staan te boek als te vervangen “racistische namen”, wat absurd is. Het kan echter ook leiden tot vermakelijkheden. Zo bestaat in Pretoria de “Nelson Mandela rylaan”, die met een verfkwast door inventieve geesten wordt teruggebracht tot “dela rylaan”, de naam van de bezongen Boerengeneraal.

Nieuwe plaatsnamen Zuid-Afrika
De Geografische Raad van Namen heeft alle 831 wijzigingen opgelijst. De steden of regio’s die een naamswijziging hebben doorgevoerd hebben nu namen die herinneren aan de apartheid en racisme, of ze zijn vernoemd naar een belangrijk persoon uit de geschiedenis. Zo ontstaan er discussies over wie belangrijker was…

Een paar van de meest opmerkelijke veranderingen zijn: Pietersburg tot Polokwane, en luchthaven Johannesburg Internationaal tot O.R Tambo Internationaal. Naamswijzigingen die momenteel de gemoederen bezig houden zijn: Pretoria al dan niet tot Tshwane, en Potchefstroom tot Tlokwe. Een naamsverandering wordt uitgevoerd door de minister van cultuur en kunst. Hij dient wel de mening van de inwoners te vragen via een referendum.

Blyde Rivier
Plaatselijke autoriteiten hebben het recht om zelf hun straat- en wijknamen aan te passen. Maar ook dat gaat niet zonder problemen. Soms is de logica ver zoek. Zo heet de Blyde Rivier in de provincie Mpumalanga sinds 2003 de Motlatse Rivier. De rest van de rivier in provincie Limpopo hield nog twee jaar de oude naam.

Op Erfenisdag, (… ook ‘nationale braaidag’ genoemd – onze redactie maakt de bedenking of we 21 juli niet tot de ‘friet-met-stoofvleesdag’ kunnen verheffen) waarbij Zuid-Afrika stilstaat bij zijn geschiedenis, liet het televisienieuws van de door de regering gecontroleerde staatsomroep slechts vieringen zien van het zwarte bevolkingsdeel; aan die van de andere bevolkingsgroepen van de Regenboognatie -kleurlingen, Indiërs en blanken- werd voorbijgegaan. Verder stelt het ANC bij de viering van de mensenrechtendag dat de armoede en criminaliteit van het hedendaagse Zuid-Afrika de schuld zijn van het apartheidsregime. Maar het ANC heeft al sinds 1994 de macht.

Ter illustratie deze beelden:

En als toemaatje een kleine blijk van onze verbondenheid met broedervolk  in Suid-Afrika:

 

8 gedachten over “Ons vir jou

 1. In ieder geval aan die danseressen te zien is er werk aan de winkel voor de Islam .
  Och er zal nog zoveel veranderen . In het beste geval krijgen we een
  Golfbrekerslei en een De Winterplein . In het slechtse geval een Golfbrekerssteeg

 2. Hopelijk zal Suid Afrika zo snel mogelijk beseffen om te roer drastisch om te gooien om opnieuw tot een wereldmacht te komen.

 3. 2 November.
  ‘n Petrolbom is intussen na Paul Kruger se standbeeld gegooi.
  Die omvang van die skade aan die standbeeld is nie onmiddellik bekend nie.

Reacties zijn gesloten.