Ondanks alles zit Syrië niet stil

Afbeeldingsresultaat voor thumbs upIn telegramstijl:

10.1.18: Opening van het 50ste maandelijkse shopping festival “Made in Syria”, met deelname van 130 nationale bedrijven uit de voeding-, textiel-, technische en chemische sector.  Goede vooruitzichten: een omzetstijging van 40% in vergelijking met 2016.  Syrische producten kregen toegang tot meer dan 90 landen.  “Made in Syria” beurzen zullen ook in buurlanden georganiseerd worden opdat Syrische producten de internationale markten veroveren.  De herstelling van industriële steden en economische mogelijkheden zijn prioritair voor de regering om de lokale industrie te doen herleven.

11.1.18: Minister van Onderwijs, Hazwan al-Waz, opende de “Onderwijsbibliotheek” in al-Qusour, Damascus.  Meer dan 100.000 boeken met zowel wetenschappelijke als culturele inhoud.  Ook romans en kinderverhalen.

11.1.18: Minister van Gezondheid, Nizar Yzigi, ontmoet de VN vice secretaris generaal van OCHA (Humanitarian Affairs) Mark Lowcock.  Thema: samenwerking aanmoedigen om medische diensten aan iedereen te kunnen leveren, ondanks de tegenwerking van terroristische organisaties.    Lowcock zou hulp beloofd hebben en de nodige fondsen willen verhogen.  Verder zou de impact en mogelijke lichting van de sancties onderzocht worden.

11.1.18: De Libanese ambassadeur in Damascus, Saad Zakhia, heeft een gesprek met de Syrische minister van transport, Ali Hammoud.  Thema: samenwerking en ontwikkeling van de transportsector, vooral de spoorwegen en via de weg.  Hammoud beklemtoonde dat Syrië een belangrijke geografische positie inneemt, een kruispunt zowel via de lucht, de weg en trein, dat Syrië met Libanon verbonden is via verschillende grensovergangen, die op hun beurt Libanon verbinden met Irak en Jordanië, nuttig voor commerciele doeleinden.   Hammoud bevestigde de wens naar samenwerking, waarop Zakhia het belang van de hernieuwde samenwerking, goederenvervoer, zakenwereld, bezoeken en tentoonstellingen benadrukte.

14.1.18: Het ministerie van industrie ontving een Wit-Russische delegatie van de Minks Automobile Plant (MA3).  Thema: de eventuele bouw van een vrachtwagen assemblagefabriek in Syrië.  Besprekingen worden vervolgd in februari.  De Wit-Russische ambassadeur in Damascus, Alexandr Ponomarev, stelde dat zijn land de economische en industriële sectoren in Syrië en de bilaterale betrekkingen op verschillende niveaus wil aanmoedigen. De onderdirecteur van MA3 bevestigde de Wit-Russische wens een assemblage fabriek voor vrachtwagens en bussen neer te poten in Syrië en hiervoor de nodige fondsen te verwerven.

15.1.18: Damascus: 17 km nieuwe spoorweg wordt aangelegd van al-Qadam station naar het nieuwe expoterrein, incl. nieuw station geschikt voor passagiers en vracht,  naast de weg naar de luchthaven.  Afwerking wordt voorzien tegen de volgende internationale internationale beurs in september ’18.

15.1.18: De Syrische voetbalfederatie bereikte een akkoord met de Duitse trainer Anthony Hay.  Hij zal het Syrische nationale elftal gedurende een jaar begeleiden.

18.1.18: De Libanese ambassadeur in Damascus, Saad Zakhia, heeft een ontmoeting met de Syrische minister van gezondheid Nizar Yazigi.  Thema: samenwerking met het oog op de noden van de twee landen rekening houdend met de eigen wetgeving.

18.1.18: Syrië neemt deel aan de 38ste editie van de FITUR Int’l Toerismebeurs in Madrid, samen met toeristische diensten uit 165 landen.  De leider van de Syrische delegatie, Bassam Barsik, benadrukt het belang van de Syrische deelname, ondanks de talrijke verwoestingen, leegroven van musea, archeologische / historische plaatsen en het smokkelen van kunstartifacten over de Turkse grens.  Ook tijdens de oorlog kwamen bezoekers en toeristen naar Syrië.

Sana