Niets is nog heilig

Koper- en bronsdiefstallen op kerkhoven

In Brussel is het al een plaag en wellicht is het een kwestie van tijd eer koper- en bronsdieven, die in Vlaanderen nu vooral bekabeling wegknippen, ook deze goudmijn ontdekken. Sinds oktober afgelopen jaar zijn op de kerkhoven van Brussel (gesitueerd in Evere) en van Laken 250 diefstallen gepleegd. Het gaat om afgerukte kruisen en andere metalen ornamenten zoals vazen, hekjes… Een vijftiental benadeelden hebben klacht ingediend.

Volgens de bevoegde Brusselse schepen Alain Courtois gaat het om “georganiseerde bendes”.  De dieven verzamelen eerst een hoeveelheid kruisen, verbergen de buit ergens op het kerkhof zelf en slagen er vervolgens in om de massa metaal ongezien – wellicht ‘s nachts – naar buiten te brengen. Dat het wellicht om een bende gaat leidt Courtois af uit het feit dat op de nabijgelegen kerkhoven van Haren en Neder-over-Heembeek amper diefstallen zijn vastgesteld.

Prikkeldraad
Het kerkhof van Brussel is met zijn 42 hectaren oppervlakte dan ook een gedroomd jachtterrein, vanaf 16 uur 30 is er geen toezicht meer. Courtois gaat zelfs zover camerabewaking te overwegen aan de ingang. “Ik denk er aan prikkeldraad aan te laten brengen op de omheining”, aldus Courtois in Le Soir. Het politietoezicht zal eveneens opgevoerd worden, met patrouilles die ook ‘s nachts poolshoogte nemen. Op diefstal en het aanbrengen van schade op kerkhoven staan verzwaarde straffen.

Père Lachaise
Kerkhoven, zo weet ook de Brusselse schepen, worden amper nog bezocht. Momenteel kiest ongeveer 70 procent van de Brusselse bevolking voor crematie. De jongere generaties komen er amper. “Meer er is geen sprake van om dit patrimonium te laten aantasten”, aldus Courtois. Die terloops verwijst naar het Parijse kerkhof Père Lachaise dat door een op de vijf toeristen wordt aangedaan.

http://www.vief.be/geld-en-recht/zal-komen-overwaaien-koper-en-bronsdiefstallen-op-kerkhoven.html

1 gedachte op “Niets is nog heilig

  1. In Suid-Afrika is dit al vir jare lank ‘n reuse probleem.
    Alle soorte metaal word gesteel, maar goud en koper is die gewildste.
    Geboue by die kus se water was altyd in koperpype herlei, maar deesdae is alles van sintetiese materiale vervaardig, omdat waterpype elke nag deur koperdiewe gesteel word.
    Koper word aan agente van Chinese firmas teen hoë pryse verkoop. Die mark in China is glo “onversadigbaar.”

Reacties zijn gesloten.