Niet alleen op het Rode Plein…

werd de zgn. Overwinningsdag, 9 mei, herdacht

Overal in de Russische Republiek werd het einde van WOII herdacht. Het is niet uitsluitend een pro forma show voor de elite, voor de politieke leiders, een waarschuwend signaal aan het buitenland, het is tevens een herdenking die breed gedragen wordt door het volk. Tenslotte zet je 20 miljoen doden niet eventjes opzij als een statistiek van verkeersongevallen. Ter vergelijking: de VSA hielden het op 290.000 slachtoffers tijdens WOII.

De feestelijkheden van 9 mei zijn in Rusland een volksfeest. Daarbij geen haat tegen de Duitsers maar wel fierheid op de voorouders die tot uiting gebracht wordt. Misschien nog indrukwekkender dan de défilé op het Rode Plein is het zgn. “onsterfelijke regiment”, waaraan gewone burgers met plakkaten, waarop een foto van een voorouder aangebracht is, deelnemen. Ook Poetin stapte mee op en hield zo’n herdenkingsplakkaat in de hand.

In Sint Petersburg bv. trekken burgers urenlang in stoet , rij na rij, over banen met vier rijsporen in het stadscentrum. Sint Petersburg (2016): (Nog geen beelden van 2022 beschikbaar)

Ergens buiten Moskou:

Beelden uit Moskou:

‘s Avonds was er vuurwerk