Men zegge het voort

Aankondiging FreddyHopelijk verliest die dame haar betrekking niet !

Waarover gaat het?

Door allerlei toeval zijn wij in betrekking geraakt met een Chinese organisatie “Peace tour” genaamd.
Vorig jaar hielpen wij hen om een schenking van violen aan de muziekacademie van Lier te organiseren. De toenmalige burgemeester van Lier, Marleen Van Der Poorten, die we nog kenden van de tijd toen ze het Vlaams Parlement voorzat, hielp ons daarbij en organiseerde een receptie voor Peace Tour in het stadhuis van Lier.

Dit jaar en met de hulp van Senator Boogaerts, die nu de nieuwe burgemeester van Lier is, organiseerden wij in de galerij Convent een tentoonstelling van Chinese kunstenaars en dit op vraag van dezelfde organisatie Peace Tour. Deze organisatie wil de vrede in de wereld bevorderen via de kunst en organiseert overal ter wereld tentoonstellingen.

Als dank voor wat ik reeds voor hen heb gedaan nodigden ze me vorige zaterdag uit in Peking om er de opening van een nieuwe tentoonstelling bij te wonen. Een veertigtal kunstenaars uit de hele wereld stelden er gemiddeld een tweetal van hun werken ten toon. Uit Belgie was er 1 deelnemer namelijk Hans Laagland uit Zichem. De organisatie hier noemt hem “de nieuwe Rubens”!

De tentoonstelling werd geopend door Mevrouw Liu Yandong, vice eerste-minister van China en waarschijnlijk de machtigste vrouw ter wereld.
Alleen genodigden konden aan die opening deelnemen en dit gebeurde in de wereldberoemde Great Hall op het Tiamen plein. Het krioelde er van Ministers; ambassadeurs en andere prominenten uit vele landen.

Juist voor de opening kwam iemand op mijn schouder kloppen met de mededeling dat Mevrouw Liu Yandong een soort audientie zou verlenen aan een dozijn genodigden en met hen van gedachten wou wisselen. Ik bleek tot dat dozijn gepriviligieerden te behoren en werd naar de VIP-room gebracht. Helemaal onduidelijk werd het voor mij toen iemand van het protocol kwam vertellen dat wij in een bepaalde volgorde aan Mevrouw Liu zouden worden voorgesteld. Men vroeg deze volgorde strikt te respecteren wanneer we naar haar zouden toewandelen.

Toen begon men de volgorde af te roepen en als nummer 1 kwam de vice eerste Minister van Tadjikistan, die de enige dame bij die groep was, aan de beurt. Nummer 2 werd een minister uit Kirgistan en als nummer drie werd Prins Norodom Sirivudh uit Cambodja verkozen. Deze prins was de broer van de vorige koning en is de oom van de huidige vorst. Als nummer 4 riep men de naam van de spanjaard Jorge Borrell de vroegere voorzitter van het Europese parlement. Ik werd wat duizelig toen als nummer 5 Freddy Van Gaever from Belgium werd verzocht om achter Jorge Borrell plaats be nemen. Na mij kwamen nog wat ministers en ambassadeurs maar ik besefte toen dat er toch wel iets grondig moest mislopen zijn.
Vooraleer ik besefte wat er zich feitelijk afspeelde stond ik voor Mevrouw Liu die me met uitgestoken hand begroette en was ik omngeven door een reeks fotografen en cameras. Gedurende ongeveer een half uur kon iedereen die het wenstte vragen stellen of beantwoorden. Zo bedankte b.v. de prins uit Cambodja voor de goede medische zorgen die zijn wijlen broer in China had genoten enz. Daarna volgden we Mevrouw Liu naar de grote zaal voor de opening en , onder luid applaus van de honderden deelnemers, sprak ze hen toe voor de openingceremonie.
We dachten toen dat we blij konden zijn dat de Belgische ambassadeur niet aanwezig was. Hij zou waarschijnlijk in laatste instantie hebben trachten te verhinderen dat die Vlaams Belanger uit Wommelgem uit dat selecten groepje werd geweerd. Of vergissen we ons?

Men zegge het voort,

Freddy Van Gaever

Nvdr: wie meer wil weten over de genoemde schilder, Hans Laagland, verwijzen wij naar zijn webstek http://www.hanslaagland.com/

Zelfportret met drie zonen