Laatst lacht, best lacht?

We vragen ons af of men in het bewierookte westen nog wel als normaal logisch-denkende wezens heel de situatie in het oosten van Europa kan beoordelen én handelen. Het lijkt wel alsof Poetin gelijk krijgt: we bewegen ons steeds verder de dieperik in op de door de VSA met zeep ingesmeerde glijbaan.

Duitsland zit er middenin. Nord Stream 2 wekte de woede van de VSA. Sindsdien kwam alles in een stroomversnelling. Had Oekraïne niet bestaan, dan zouden ze wel een andere reden gevonden hebben om Europa buiten het concurrentiële spel te zetten. We gaan niet nog eens alle sabotage- én chantagemiddelen opnoemen die de VSA gebruikt hebben – ook onder het presidentschap van Trump, ook door zijn partijleden, we hebben er regelmatig over bericht – om Europa’s goedkopere gasleveringen uit Rusland te dwarsbomen. En bijgevolg Europa’s economie een hak te zetten.

Als we stellen dat Duitsland er middenin zit, dan volgen automatisch de concentrische kringen in de rest van Europa. Noch de regeringswissels met groene partijen in ministerposten, noch de stikstofterreur, zijn bevorderlijk voor verstandig staatsmanschap. Nord Stream 2 kreeg omwille van Oekraïne geen deugdelijkheidcertificaat: ze ligt er en ze ligt er goed: werkloos, inactief. De investeerders zullen er het hunne van denken. Er werden zelfs al vliegertjes opgelaten om ze te laten functioneren op LPG-gas… Da’s overmoed, da’s gewoon problemen zoeken. Het zou voor iedereen intussen duidelijk moeten zijn dat Rusland niet van plan is met zich te laten sollen.

Sinds enkele maanden is Duitsland wakker geschud: het gebrek aan onderhoud van Nord Stream 1, die nog steeds Russisch gas voorzag, leidde tot een vermindering van de gastoevoer. En de befaamde turbine, die ergens tussen Canada, Duitsland en Rusland rondzwerft, die geeft de Russische regering de perfecte reden – of excuus? – om de gaskraan meer en meer toe te draaien. We willen toch geen explosies, geen slachtoffers, nietwaar? Waarbij wij ons afvragen hoe men een turbine ergens kan kwijtspelen of verstoppen. Zo klein is dat ding toch niet…

Russisch president Poetin liet de kans op een punt bij het open doel niet liggen: hij stuurde deze week een – wat de poco media “vergiftigd” aanbod noemen – naar de Duitse regering. Tja, de problemen met Nord Stream 1 zijn een spijtige zaak, maar… Duitsland zou toch Nord Stream 2 kunnen activeren…. “We hebben nog een nieuwe, afgewerkte pijplijn, dat is Nord Stream 2, ” liet hij noteren. Wrijf het er nog maar eens in, Vladimir…

DWN bericht zelfs dat meerdere plaatselijke politici schriftelijk aangedrongen hebben bij de Duitse regering Nord Stream 2 te activeren. En dat de “verdwenen” turbine voor Nord Stream 1 zich ergens in Duitsland bevindt…

Intussen gaat Hongarije zijn eigen weg om de bevolking te voorzien van energie. Péter Szijjártó, de Hongaarse minister voor buitenlandse zaken en energie trok naar Moskou om meer Russisch gas te kopen bovenop de hoeveelheid van de huidige lange termijncontracten.

Handelsblatt

1 gedachte op “Laatst lacht, best lacht?

  1. Al gezegd, Poetin is ons allemaal te vlug af. Hij is geen dwaas en schat goed in wat hij mag en niet mag. In een schaakspel is hij degene die een paar zetten verder kijkt. Hij weet ook dat het Westen onder de knoet ligt van de VS en de EU. Die twee uit elkaar spelen is zijn uiteindelijke betrachting. Zelfs als zijn eigen bevolking moet boeten dan nog is het Westen de dupe. Hoe langer de oorlog duurt en dit door toedoen van de oekraiense leider hoe meer wij in het Westen zullen lijden en onze welvaart op de schepstoel zit. Door te geloven in de haviken van de VS zijn wij in een slecht vaarwater geraakt. Helaas spijt komt altijd te laat.

Reacties zijn gesloten.