Koning: een uitstervend beroep?

Dijsselbloem: ‘Topkoning moet marktconform salaris krijgen’
‘Straks willen talenten niet meer in koninklijke familie geboren worden’
Topkoning
Het Nederlandse koningshuis zal nieuwe topkoningen mislopen als het salaris van de koninklijke familie verder omlaag gaat. Dat zegt minister Dijsselbloem van Financiën.

Dijsselbloem verdedigt het huidige salaris van de troonopvolger: “Je loopt het risico dat de echte toptalenten straks niet meer in de koninklijke familie geboren willen worden.” De afgelopen weken was er veel kritiek op het salaris van de aanstaande koning dat ongeveer 850.000 euro per jaar bedraagt. SP, D66, Groenlinks en de PVV hebben aangedrongen op een verlaging van de jaarlijkse toelage.

De minister benadrukt dat het salaris van de Nederlandse monarchen marktconform moet zijn. “Anders zou het voor toptroonopvolgers als bijvoorbeeld een Willem-Alexander of een Amalia interessanter worden om naar Thailand of Saoedi-Arabië te verkassen. Als je het vestigingsklimaat voor monarchen naar de donder helpt, vluchten al je staatshoofden naar het buitenland. In de Tweede Wereldoorlog hebben we gezien waar dat toe leidt: een verslechterde concurrentiepositie.”

Willem-Alexander staat al jaren bekend als de ‘kroonprins’ van de Koninklijke familie. Volgens minister Dijsselbloem is de prins zijn salaris meer dan waard, omdat het gaat om een buitengewoon uniek talent binnen het koningshuis. “We moeten niet vergeten dat er veel van deze mensen gevraagd wordt. Je hebt mensen nodig die linten kunnen doorknippen, banketten kunnen openen en vakantie kunnen vieren in Oostenrijk. Dat zijn complexe processen waar alleen de absolute top geschikt voor is.”

“Als we in 1999 een salarisplafond gehad zouden hebben, hadden we iemand als Máxima nooit naar Nederland kunnen halen,” zegt Dijsselbloem.

Ook volgens Willem-Alexander zelf is de hoogte van het salaris en de belastingvrijstelling terecht: “Het klopt dat ik geen belasting betaal, maar ik werk dan ook heel hard en ik ben ook heel erg goed.”

logo http://www.speld.nl/2013/04/18/dijsselbloem-%E2%80%98topkoning-moet-marktconform-salaris-krijgen%E2%80%99/

 

 

2 gedachten over “Koning: een uitstervend beroep?

  1. He, he, he… maar toch kàn men niet ontkennen dat Willem-Alexander minstens 100 X wereldkundiger is dan onze houten-Klaas, Fluppe.
    Al mag zij nog een ex-Argentijnse zijn, ook de spontane lach van Maxima is een hemelsbreeds verschil met de krampachtig-vertrokken mond van Matille… (die nochtans uit een eeuwenoud belgische geslacht stamt)—> men zou allicht de bewering beginnen geloven dat zij ènkel uitverkoren werd als “kweekmoer”.

  2. Koning, een uitstervend beroep ? Ze gaan ons toch niet blij maken met een dode mus zeker ?

Reacties zijn gesloten.