Klein probleempje bij J & J vaccins in de VSA

Amazon.com: Bartender Mix Genius: Appstore for Android

Wegens een productiefout is een lading covid-19 vaccins van Johnson & Johnson onbruikbaar. Er zou naar verluidt een probleempje opgetreden zijn bij de substantiesamenstelling van het vaccin bij de productie van Emergent Biosolutions, waardoor “niet de kwaliteitsnorm gehaald werd”. Het farmabedrijf lichtte zelf de gezondheidsoverheid FDA in en er werden meer medewerkers bij de controle van de productielijn ingezet. Op de beloofde hoeveelheid (voor einde maart) van meer dan 20 miljoen dosissen in de VSA zou het genoemde probleem geen effect hebben.

Arbeiders in het bedrijf, dat zowel het vaccin voor J & J als voor AstraZeneca fabriceert, hadden enkele weken geleden per abuus de samenstellingsstoffen der beide vaccins verwisseld – zo bericht de New York Times.

Wat we ons niet realiseren is, dat het productie-instelling zelf nog niet goedgekeurd werd. Hadden ze misschien beter eerst gedaan vooraleer twee verschillende cocktails te willen produceren en ze vervolgens dooreen te mixen. De twee vaccins zijn naar verluidt biologisch verschillend en kunnen niet zomaar ondereen gemengd worden.

15 miljoen vaccineenheden zijn goed voor de vuilbak. Kan gebeuren: een menselijke vergissing, zeggen ze … Maar het goede nieuws is, de vorige leveringen waren prima in orde! De mensen die momenteel met J & J ingeënt worden hoeven zich geen zorgen te maken, vermits deze vaccins in Nederland gefabriceerd werden.

Bob Kramer, grote baas van Emergent Biosolutions, vindt dat zijn personeel voorrang moet krijgen bij de vaccinatie… Kunnen wij ons volledig bij aansluiten; neem het eigen personeel maar als proefkonijnen. Noteer het motto van Emergent Biosolutions: “Safety is Critical”

Factory Mix-Up Ruins Up to 15 Million Vaccine Doses From Johnson & Johnson