Ken uw geschiedenis

“De term ‘leatherneck’ (lederen nek) is afgeleid van een lederen kraag die zowel Amerikaanse als Britse mariniers om de nek droegen. In de Verenigde Staten kreeg iedere marinier vanaf 1798 “een voorraad van zwart leer en een gesp”. Het gebruik ervan als een pars pro toto voor mariniers begon als een spotnaam door zeelui.

Het gebruik van de kraag in de strijd diende om de nek te beschermen tegen het zwaard van moslimpiraten en moslimsoldaten. In de Eerste Barbarijse Oorlog (1801-1805), tijdens de ambtstermijn van Thomas Jefferson, vocht de nieuwe Amerikaanse strijdmacht tegen de wetteloze piraten met het doel ze te doen stoppen met het kapen van handelsschepen in ruil voor losgeld.

De piraten, moslims, waren getraind om de hoofden van vijanden af te snijden of “hen te raken ter hoogte van hoofd en schouders.” De eerste opdracht van de mariniers bestond uit man-aan-man gevechten met moslims, vandaar de woorden in de lofzang van het marinekorps, “aan de kusten van Tripoli.” Het blauwe gala-uniform van de Amerikaanse marine vertoont vandaag nog steeds sporen van die kraag, in de vorm van een stijve boord in textiel.”

Leatherneck

2 gedachten over “Ken uw geschiedenis

 1. Een gat in de markt…een lederen halsband voor jong en oud om zich te beschermen tegen de keeloversnijders of onthoofders van Allah. De meer dure exemplaren bieden nog meer bescherming , ze zijn voorzien van aanhechtingspunten voor cotteletjes en varkensworsten ….Profiteer van onze aanbieding voor dat ze verplicht worden door de overheid . Weg met handvuurwapens die onze gestoorde broeders zouden kunnen kwetsen

 2. En ze pasten het lied aan naargelang de omstandigheden:

  – again in 1941 we sailed a north’ard course
  bij de invasie van Japan
  -so when we reached the ‘ Isle of Japan
  bij de Desert Storm
  -to the rigs of the Persian Gulf

  of alle burgers in Europa hun optreden samen met the Army, waar de Marine naar verwijst, hun optreden gewaardeerd hebben blijft nog maar de vraag.

Reacties zijn gesloten.