In Malaga kon de Paasprocessie wel doorgaan

In verschillende Spaanse steden, zowel in het westen als in het oosten van het land, kon de befaamde Paasprocessie voor de Semana Santa, wegens extreme weersomstandigheden niet doorgaan. Maar in het zuiden, in Malaga, wel. Wie ooit in Spanje verbleef tijdens deze periode zal zich de sfeer en inzet van de deelnemers herinneren.

En neen, de Spaanse processiedeelnemers zijn geen sympathisanten van de KKK. Dat wist u wellicht wel.

De punthoeden – capirotes – die de Nazarenos dragen zouden volgens sommige historici ontstaan zijn tijdens de Spaanse Inquisitie (1478 – 1834). Zondaars zouden een punthoed moeten dragen tijdens hun tocht door de straten als vorm van publieke vernedering. De kleur bepaalde hun soort straf, resp. zonde.

Nadien bleven mensen deze hoeden dragen als vorm van penitentie. De katholieke Broederschappen bleven dit doen, met elk hun eigen kleuren. Stilaan werden de hoeden hoger en de dragers konden anoniem hun zonden belijden zonder dat ze door het publiek vernederd werden.

Heden dragen uitsluitend katholieke Broederschappen de capirotes. En ze zijn geen teken meer van publiek schuldbesef en penitentie. Integendeel, de Broederschappen dragen hun punthoeden en traditioneel kostuum met terechte fierheid. (explore la terra)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.