In Duitsland kunnen ‘vluchtelingen’ vragen en antwoorden over taalkennis kopen

Waarom verbaast ons dit niet? Alles is ten slotte te koop. Een valse pas, een nep-echtgenote, kindjes, diploma’s… wapens… En ja dus ook vragen en antwoorden van cursussen Duits. Voor de prijs moet je het niet laten. Voor 250 euro ontvangen vluchtelingen examenvragen en antwoorden voor Duitse cursussen op Telegram.

Bij ons kunnen zelfs magistratenexamens gefraudeerd worden omdat de geëerde mama’s en papa’s ingeschakeld worden om het zoon- en/of dochterlief gemakkelijker te maken.

Open en bloot kunnen ze zonder problemen de examens Duits afleggen én slagen. Ze maken deel uit van het inburgeringsprogramma en zijn een voorwaarde om een Duits paspoort te kunnen krijgen. De WDR berichtte hierover nadat de zender een anonieme tip gekregen had van een vluchteling.

Deze laatste, een vrouw, was verbaasd hoe snel de andere deelnemers de antwoorden op de examenvragen konden invullen. Dit uitte ze bij een andere deelneemster. Die verklaarde dat haar echtgenoot de examenvragen én bijhorende antwoorden doodleuk op het internet gekocht had. WDR berichtte dat men voor een toetreding tot de Telegramgroep 50 euro moest betalen. En de rest is simpel. De examens worden hen vervolgens aangeboden aan de prijs van 200 euro. Hiervoor krijgen de gegadigden vragen én correcte antwoorden voor het examen Duits. En als toetje krijgen ze nog de bijhorende verklaringen in het Arabisch.

Volgens een volgend onderzoek is het niet bepaald iets nieuws dat er fraude wordt gepleegd. Nieuw is wel dat de omvang ervan wel héél groot zou kunnen zijn.

Elk weekend, wanneer de Duitse tests plaatsvinden – dat is elke twee weken – doen er tot 20.000 mensen mee aan dit examen. In de loop van vorig jaar hebben meer dan 360.000 mensen de Duitse test voor immigranten afgerond. Het is echter onduidelijk hoeveel van hen de antwoorden op een illegale manier hebben gekregen.

Lieb Vaterland, magst ruhig sein…

https://www1.wdr.de/nachrichten/betrugsmasche-bei-deutschtest-100.html