In de brievenbus

MM900285281[1]WAT NU MET ITALIE   De kaarten zijn geschud, maar alle duidelijkheid ontbreekt.  Niemand weet waar het naartoe moet.

Het linkse blok claimt voorlopig de overwinning in de 2de kamer, maar zelfs dat schijnt nog geen uitgemaakte zaak. In de Senaatis Berlusconi samen met de nieuwkomer Beppo de grote overwinnaar. Dat staat al vast.

Vandaar grote paniek in de rangen die het Europese project genegen zijn.  Want precies daar zit men niet op zulke uitslag te wachten. De senaat kan elke beslissing van de tweede kamer tegenhouden.

Slechter nieuws voor Van Rompuy en Barroso is nauwelijks denkbaar.  In de Vlaamse kranten valt daarover weinig of geen gedetailleerd nieuws te rapen. En de kranten, die er toch wat over vertellen, stralen wanhoop uit. De uitslag past absoluut niet in het belgische plaatje, de aanbidders van de unie.  Niemand kan op dit ogenblik voorspellen welke impact dit op de EU zal hebben. Daarvoor is het nog te vroeg.  Maar de tendens in alle landen van de unie is dezelfde. De meeste regeringen doen er alles aan om het de Europese leiders naar de zin te blijven maken, terwijl de bevolking overal de buik vol krijgt van dat Europees project.  Vandaag Italië, gisteren de Engelsen en eergisteren de Grieken. Vooral voor die laatsten is de toestand schrijnend geworden dank aan eigen corrupt beleid met daarbovenop de burger die het gelag betaalt.  Gaat Italië dezelfde weg op?  We zullen het maar afwachten. In elk geval zal Berlusconi zich niet zomaar opzij laten zetten. Met Beppo is het uitkijken in hoeverre hij zijn beloften houdt tegenover zijn kiezers. Spannende dagen voor Italië en voor vooral voor de EU.

De vlieg