Importwet voor vakkrachten in Merkelland

Afbeeldingsresultaat voor fachkräfteeinwanderungsgesetz

Duitsland moet voor vakkrachten uit niet-EU-staten attractief gemaakt worden. Volgens Merkels regering per jaar 25.000. 25.000! Dat heeft de Bundestag op 7.6.19 met de vakkrachten-importwet beslist met 369 pro- en 257 anti-stemmen. Midden december werd dit gevierd met een “vakkrachtentop” op de kanselarij.

25 000? 25.000 per jaar? Ergens denkt men dan aan een ander getal: binnen een periode van 5 jaar zijn ca. 2 miljoen volksverhuizers, ook “vluchtelingen” genoemd, naar Duitsland gekomen. Kon men de 25.000 vakkrachten dan niet uit de 2 miljoen recruteren? Ja, toch? Martin Schulz (SPD), voormalig EU-volksmenner, wist toch: “Wat de vluchtelingen naar ons brengen, is waardevoller dan goud.” En toenmalige grote baas van Daimer, Dieter Zetsche, trad hem bij: “Net zulke mensen zoeken wij.”

De toekomst kleurde goud in Merkelland. Het Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung (IAB) (een overheidsorgaan dat de arbeidsmarkt en de vakkrachteninvulling onderzoekt) herinnerde de goegemeente te pas en onpas steeds weer aan het hoge opleidingsniveau van Merkels lievelingen. Ene professor Herbert Brückner, verbonden aan het IAB, liet nog in augustus 2016 in de „Tagesschau24“ (TV-actualiteitsprogramma) weten dat bijna de helft van de jonge vluchtelingen een gymnasium bezocht had (bij ons ASO). En hoe wist de geleerde professor dat? Hij had het gevraagd aan… 123 vluchtelingen. Bovendien, het ene gymnasium is het andere niet.

Het ifo-Institut (Institut für Wirtschafsforschung) was van bij het begon eerder sceptisch. Realistisch: “2/3 van de leerlingen der 8ste klas (2de middelbaar) in Syrië hadden in 2011, nog voor het begin van de oorlog, zelfs nog geen competentieniveau bereikt dat bij ons gelijk staat aan de onderste trap van de Pisa-test. De achterstand der jonge Syriërs is gelijk aan 4 tot 5 jaar schoolopleiding.” M.a.w.: lagere school. Hans Werner Sinn, hoofd van ifo tot 2015 bij zijn afscheidstoespraak: “65% van de Syrische bevolking kent de 4 basisbewerkingen van wiskunde niet.” De meegebrachte diploma’s zeggen niet veel over de echte competenties van de houder. Psycholoog Heiner Rindermann (Univ. Chemnitz) concludeerde begin 2016 dat vluchtelingen met een ingenieursdiploma uit het Nabije Oosten eerder op een Realschuleniveau (te vergelijken met TSO) in te delen zijn.

Niet getreurd: nu komt de vakkrachten-importwet, die per jaar 25.000 gekwalificeerde arbeidsnemers naar Duitsland moet lokken. Een “braingain” – dus een stijging aan “brain”, aan intelligentie? Niet echt. Zelfs als deze komt, de winst aan intelligentie wordt meer dan kapot gemaakt door de voortdurende “braindrain”, het verlies aan hersenkracht, aan intelligentie. Immers in 2019 verlieten ca. 180.000 Duitsers hun land. Gemiddelde leeftijd van de emigranten: 32 jaar. 76% heeft gestudeerd. Cijfers van het Bundesinstituts für Bevölkerungsforschung (federaal instituut van bevolkingsonderzoek) van begin december 2019 met de titel „German Emigration and Remigration Panel“ (Duitse emigratie en remigratie). Sinds 2001 bijna 2 miljoen emigranten. Duitsland is al lang geen droombestemming meer voor “verstandige koppen” als ze in andere landen veel meer kunnen verdienen, daar geen rekening moeten houden met bureaucratie, met hoge sociale lasten en belastingen.

Bovendien mag men niet vergeten dat het vakkrachtentekort in Duitsland zelf-veroorzaakte redenen heeft. Daar kan men na vier kabinetten Merkel (14 jaar Merkelse regering) niet omheen. In slaap gewiegd en blijven sluimeren. Pensioen op 63 veroorzaakte een daling van 12% der werknemers met ervaring. Pre-pensioenregelingen zorgen ervoor dat elk jaar honderdduizenden medewerkers op hun lauweren kunnen gaan rusten. Beide maatregelen zorgden voor een leegloop van kennis en ervaring.

Het onderwijssysteem, de toegang tot hoger onderwijs, is ook een reden voor het vakkrachtentekort. In de 1990ger jaren begonnen elk jaar ca. 250.000 studenten aan hoger onderwijs; nu is het aantal verdubbeld: 500.000. Sinds vijf jaar telt men in Duitsland meer jonge mensen die aan hoger onderwijs beginnen dan deze die een beroepsopleiding starten. Er zijn nu in Duitsland 330 beroepsopleidingsindelingen en 17.000 studeermogelijkheden. Bovendien worden deze “acedemische” opleidingen vooral in de geestes- en sociale wetenschappen gegeven, die eerder een job in de ambtenarij of in de door de staat ondersteunde NGO’s moeten garanderen maar geen vakkrachtentekorten invullen.

Men kan er niet naast kijken: het aanbod van de werkgelegenheid daalt. De Deutsche Bank wil 18.000 banen schrappen. Continental 20.000, waarvan 7.000 in Duitsland. Siemens 10.000, VW 7000, Ford 5400, Thyssenkrupp 4000, Airbus enkele duizenden van de huidige 12.000, C&A 100 filialen van de 450. Ook dat is “braindrain” richting werkloosheid. En dan wil de Merkelse regering nog nieuwe vakkrachten uit niet-EU-landen importeren!

Bovendien – iets wat men vrolijk negeert – de echte gekwalificeerde migranten zijn dringend nodig in hun thuislanden om daar hun eigen economie vooruit te helpen. Hoe heet het zo mooi in de politiek? “Vluchtoorzaken bestrijden”. Tot de eigen belangen primeren – kolonialisme 2.0.

Auteur: Josef Kraus, voorzitter Duitse lerarenbond 1987 – 2017 in PAZ

AfDer Gottfried Curio slaagt nagels met koppen tijdens het debat over b.g. wet: omvolkingsplan der Merkelse regering!!!