“Ik ben een gelukkige prostituée”

Een ministerie van volksgezondheid dat reclame maakt met een affiche van een gelukkige prostituée, geef toe dat is nog niet gezien.  Niet dat we iets tegen gelukkige dames hebben, integendeel, het is alleen ongewoon dat een bepaalde beroepskeuze op die manier geafficheerd wordt.  Het verhaal achter deze reclame-actie:
In de aidscampagne van het ministerie van Volksgezondheid stond een gelukkig kijkende prostituee op de affiche. “Ik ben gelukkig als prostituee”, stond erbij.
De minister had geen toestemming gegeven voor de campagne. De campagne was nog maar gelanceerd, op 2 juni, de Internationale Dag van de Prostituee, of ze werd al ingetrokken. Dirceu Greco, de directeur van het departement Seksueel Overdraagbare Ziektes, werd ontslagen. Twee onderdirecteurs stapten zelf op.

Prostituees zelf waren wel te spreken over de campagne. “Die had het over de waardigheid van ons beroep. Die zin schrappen is een schending van onze rechten“, zegt Leila Barreto van de Groep van Prostituees van de staat Pará, in het noorden van het land.
“Hoe sterker we staan, hoe minder kwetsbaar we zijn voor infectie”, zegt ze. “Nu bestaan deze vrouwen niet voor de samenleving. Ze bestaan wel, en met hun werk leveren ze een bijdrage aan de samenleving.”
Met de campagne wilde de overheid op het belang van condoomgebruik en preventief onderzoek wijzen. Er is nu een nieuwe versie gelanceerd, zonder de “gelukkige prostituee”.

In Brazilië zijn naar schatting 530.000 mensen besmet met het hiv-virus, waarvan 150.000 zonder dat ze zich ervan bewust zijn.
Socioloog Agustín Rojo, expert in communicatiecampagnes rond aids, vreest dat Brazilië terrein verliest. Het land heeft een voortrekkersrol gespeeld door preventie bij kwetsbare groepen zoals prostituees en drugverslaafden te wijzen, zegt hij.
“Wanneer een vrouw die geld krijgt voor seks publiekelijk verklaart dat ze zich gelukkig voelt, dan geeft ze uiting aan meer dan een individueel gevoel. Ze neemt dan een politieke stelling in.”

Of hoe het (goede) doel toch niet de middelen heiligt.
Floriaan Terbeke
Bron: IPS