IJsland kiest tégen de EU

Islands Parlamentsgebäude in Reykjavik. Fünf Jahre nach der Bankenkrise steht Island vor einem Machtwechsel. Quelle: dpa

Parlementsgebouw in Reykjabik

IJsland kiest conservatief-liberaal

 IJslandse kiezers hebben centrumrechts na vijf jaar terug in het zadel geholpen tijdens de parlementsverkiezingen van zaterdag. Volgens de eerste uitslagen kregen de conservatieven en liberalen 52.6% van de stemmen.  Sociaaldemocraten en linksgroenen zagen hun aanhang gehalveerd. 15 partijen dongen naar de gunst van de kiezers.

EUSSRDe conservatieve leider Bjarni Benediktsson (43) van de Onafhankelijkheidspartij wordt waarschijnlijk de nieuwe eerste minister. Hij wil onder meer de belastingen verlagen en is tegen toetreding van IJsland tot de Europese Unie.  Zijn partij argumenteert dat IJsland genoeg heeft aan de vrije handelsakkoorden met de EU en de visavrije Schengenruimte. De eilandstaat zit sinds 2009 in de wachtkamer van de EU.

De IJslandse kiezers hebben meer schrik van de EU dan van hun oude regeringsleiders die verantwoordelijk waren voor het bankendébacle.

Floriaan Terbeke

Bron: diverse media

2 gedachten over “IJsland kiest tégen de EU

  1. Men kan de Ijslandse politieke partijen maar moeilijk vergelijken met deze van bij ons, doch… kan men die ongelijk geven in hun wantrouwen tegenover de EU ?
    Zij hebben toch ook de “bankencrisis” op hùn eigen manier kunnen oplossen ZONDER àl te veel nadelen voor de bevolking, dus is er geen ènkele reden om zich in een Europees wespennest te steken.

  2. IJsland is een zeer ontwikkeld land, alleen al door afstand te nemen van die misdaadorganisatie geven ze te kennen ontwikkelde mensen te zijn. maar ja, in IJsland is democratie heilig, hier is democratie een woord dat de huichelaars niet over de lippen krijgen.

Reacties zijn gesloten.