Hongarije: een burcht van gezond verstand

De Hongaarse regering heeft een regenbooguitgeverij van boeken opgedragen een waarschuwing mee te geven bij boeken met een inhoud “die een gedrag tekent die niet overeenkomt met traditionele geslachtsrollen”.

Labrisz, een organisatie voor lesbische, biseksuele en transgender wezens, publiceerde een sprookjesbloemlezing met de ronkende titel “Wonderland is voor iedereen”, met daarin enkele verhalen met een regenboogthema over de multiseks geïnspireerde geslachten. De schrijvers stellen dat men met het boek kinderen respect voor verschillende achtergronden wil bijbrengen. De Hongaarse regering wil echter dat de uitgave een waarschuwing krijgt om lezers te beschermen:

“Het boek wordt verkocht als een sprookje, zo laat de titelpagina – titel en illustratie – vermoeden maar het verbergt het feit dat het niet traditioneel geslachtspatronen beschrijft.”

Het geeft het verhaal weer van een geit, die haar wens – te veranderen in een bok – ziet uitkomen en een gedicht over een prins die trouwt met een andere prins. De regering wil dat Labrisz in alle boeken met de multigeslachtenreclame een waarschuwing drukt.

Labrisz wil nu naar de rechtbank trekken met een klacht tegen de regering: “discriminatie en ongrondwettelijk”.