Herstellen i.p.v. nieuw kopen

Elektrogeräte Reparatur - Umwelt schonen, reparieren

In Thüringen loopt een overheidsprogramma dat mensen ertoe moet aanzetten hun elektrisch apparaat te laten herstellen i.p.v. zich een nieuw aan te schaffen. De helft van de herstellingskosten worden terugbetaald, met een max. van 100 euro.

Er werd hiervoor 150.000 euro vrij gemaakt. Bedoeling is de grondstoffen niet nodeloos te importeren en de schroothoop te verkleinen.

Of het zijn doel bereikt? Probeer maar eens een toestel van pakweg 5 jaar te laten herstellen; ofwel vind je de onderdelen niet meer, ofwel zijn de herstellingskosten veel te duur. Elektrische apparaten worden gemaakt met een maximum levenstijd; bedoeling is net een herstelling minder rendabel te maken dan de aanschaf van een nieuw toestel.

1 gedachte op “Herstellen i.p.v. nieuw kopen

  1. Het is altijd de tactiek geweest van de grote vervuilers. Ze rekenen het zo uit hoelang een voorwerp kan meegaan om daarna de klant een nieuwe aan te smeren; Heb voorbeelden genoeg gezien en daarmee worden we bedrogen en afhankelijk gemaakt van de grote bedrijven. Ach ja dat ook nog, als er iets nieuws op de markt komt dan stellen ze de productie uit tot de oude brol is verkocht zodat ze van hun stock af zijn. Bedriegers in de hoogste graad zijn ze.

Reacties zijn gesloten.