Heropvoeding ook via Formule 1

Zoals u weet worden sportgebeurtenissen maar al te graag misbruikt om pedagogische heropvoedingsmaatregelen door te drukken. Enerzijds wordt er verwacht dat voor een wedstrijd de deelnemers zich deemoedig op een knie (… op twee mag ook) neerlaten (… onmisbaar in de strijd tegen racisme), of er wordt “een stilteminuut voor het klimaat” aangekondigd, waartegen niemand zich blijkbaar durft te verzetten.

En nu zijn de coureurs van de Formule 1 aan de beurt: “Met een emotionele video-boodschap hebben de coureurs en Formule-1-organisatoren voor betere omgangsvormen en een einde aan eender welke inbreuken op het parcours en in de sociale media gepleit.”

Sinds vandaag, enkele uren voor de derde training en qualificatie voor de Grote Prijs van Hongarije in Boedapest, is een oproep voor “respect” op het Formule-1-twitterkanaal te zien.

“Bij de Formule 1 gaat het om een wedstrijd en rivaliteit, maar ook om respect. Respect onder concurrenten. Respect voor de fans. Respect voor heel de Formule-1-familie. Eender welk misbruik is onaanvaardbaar. Wie niets respectvol is, is niet welkom in onze sport.”

Een oproep voor het “klimaat” zou in dit milieu eerder ongepast zijn. En bij een normale Formule 1-fan valt ook weinig af te keuren op zijn “homofobe” of “racistische” inborst of gedrag. Bijgevolg: het mantra “respect”.

Toch blijft het eigenaardig dat er tientallen jaren autokoersen gereden werden zonder een snelcursus “opvoeding”. Ook eigenaardig: hoe inclusiever de samenleving, hoe meer heropvoedings-noodkreten er geslaakt worden.