Nog meer onweer op komst in Oost-Europa

De door het westen niet erkende republiek Transnistrië wil zich bij Rusland aansluiten. Transnistrië is een internationaal – slechts door Abchazië en Zuid-Ossetië erkend – door Rusland gesteund autonoom gebied in het zuiden van Oost-Europa. Het ligt ten oosten van de rivier Dnjester (Dnister), waaraan het gebied zijn naam dankt, aan de grens van Moldavië en Oekraïne; officieel maakt het deel uit van de republiek Moldavië.

Hoofdstad: Tiraspol. Inwonersaantal: 470.000. President: Vadim Nikolajewitsj Krasnoselski.

Zoals in bijna alle niet erkende Kaukasus-republieken (Zuid-Ossetië en Abchazië) en voorheen op de Krim (referendum 2014) wil de meerderheid der bevolking een aansluiting bij de Russische Federatie.

De Transnistrische buitenminister, Vitali Ignatjew verklaarde verleden week nog maar eens dat het doel sinds het referendum van september 2006 onveranderd is en blijft: erkenning van de onafhankelijkheid en de aansluiting bij de Russische Federatie. Moldavië ziet het anders: het wil een oplossing voor het “conflict” en wil samen gaan voor een EU-aansluiting.

Tijdens het 2006 referendum was 97% van de deelnemers voor het b.g. toekomststreven: weg van Moldavië, naar Rusland. Men wil dit echter aan de onderhandelingstafel bereiken, zonder een bewapend conflict. Moldavië mag zich sinds 23 juni 2022 kandidaat EU-lidstaat noemen.

Na een korte oorlog van maart tot augustus 1992 bereikte Transnistrië een “de facto onafhankelijkheid” – de overheid van Moldavië heeft er niets meer te zeggen. De oorlog was kort maar eiste niettemin 500 dodelijke slachtoffers en er kwam pas een einde aan dankzij de bemiddeling van generaal Alexander Lebed, die toen het bevel voerde over het daar gestationeerde 14de leger van Rusland.

Moldavische presidente Maia Sandu eiste dat de Russische troepen zouden vertrekken nadat de EUroparaad (PACE) deze een “Russische bezetting” genoemd had. Bovendien meent PACE dat het conflict in Transnistrië (1992) een “militaire agressie” t.o.v. Moldavië is. In Transnistrië zijn ca. 1000 Russische vredessoldaten gestationeerd. Vanzelfsprekend noemt het Russische buitenministerie de PACE-classificatie onaanvaardbaar.

In maart 2022 kondigde de Zuid-Ossetische president Anatoli Bibilow wettelijke stappen te zullen nemen om deel van Rusland te kunnen worden. Ook de inmiddels door Russische troepen bezette (… of bevrijde… naar gelang het uitgangspunt) Oekraïense gebieden Cherson en Zaporizja willen een referendum houden over de hereniging met Rusland.

Het blijft een eigenaardig gegeven dat – ondanks de westerse democratieverspreiding – er in Oost-Europa toch nog zo’n domme mensen rondlopen die de wens hebben onder het juk van Rusland te willen leven…

Washington pursues RAND’s plan in Kazakhstan, then in Transnistria

https://unser-mitteleuropa.com/transnistrien-plant-anschluss-an-russland/