Heeft Turkije nu toch een kans op EU-lidmaatschap?

Toch volwaardig EU-lidmaatschap voor Turkije?

Het EU-voortgangsrapport over Turkije lijkt dit jaar milder, de Turkse reactie daarop ook

Onlangs presenteerde de EU het jaarlijkse voortgangsrapport over Turkije. Aan de hand daarvan wordt bepaald of Turkije zich genoeg inzet om aan de criteria te voldoen die verbonden zijn aan EU-lidmaatschap. Altijd weer spannend. Zeker na het uiterst kritische rapport van vorig jaar. Omdat het hevige politiegeweld eerder dit jaar tegen een vreedzaam begonnen demonstratie in Istanbuls Gezipark tot veel kritiek in Europa leidde, en de vrijheid van meningsuiting een probleem blijft in Turkije, zag de regerende Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP) de bui al hangen.

Democratiseringspakket

Het is dan ook geen toeval dat de AKP kort voor het verschijnen van het voortgangsrapport een democratiseringspakket lanceerde en dat minister van Europese Zaken Egemen Bagis daarmee door Europa trok, in de hoop op een zachter oordeel. Leek geen eenvoudige taak, want met hoofdzakelijk hervormingen van cosmetische aard, had het democratiseringspakket niet veel diepgang.

Zo leek het voorstel over onderwijs in het Koerdisch op particuliere scholen heel aardig, maar hoeveel arme Koerden in het achtergebleven Zuidoosten van Turkije kunnen hun kinderen naar particuliere scholen sturen? De alevitische minderheid toonde zich evenmin erg tevreden. Het voorstel om een universiteit te vernoemen naar een alevitische leraar uit de dertiende eeuw kon voor de alevieten niet compenseren voor het uitblijven in het democratiseringspakket van een erkenning van hun gebedshuizen.

Lees verder

2 gedachten over “Heeft Turkije nu toch een kans op EU-lidmaatschap?

  1. Weer een kemel van formaat die ze gaan schieten. Eens het lidmaatschap binnen zullen de Turken aan de EU wetten, regels, bepalingen, enz… dik hun slefferende 46 vagen. Wedden ?

  2. Ze zijn goed bezig!!
    Gisteren zag ik een uitzending betreffende een tunnel onder zee, om de verbinding van Turkije met Engeland mogelijk te maken: in twee uren staat ze op dat eiland= ???!!

Reacties zijn gesloten.