Grenzen zijn niet statisch

De ondervoorzitter van de zgn. rechtspopulistische Deense Volkspartij, Søren Espersen,  pleit voor een grenscorrectie met Duitsland.  Heel Schleswig (Ndl. Sleeswijk) moet (opnieuw) Deens zijn.
Na WO I werd na een ingewikkeld referendum de grens tussen Zuid-Schleswig (Duits) en Noord-Schleswig (Deens) vastgelegd.  Tot op heden zonder tegenspraak.
In een interview met de Deense tv-zender DK4 heeft Søren Espersen territoriale aanpassingen voor wenselijk verklaard.  De Deense Volkspartij is de tweede grootste partij in de Folketing, het Deense parlement.  Zij steunt de minderheidsregering van de rechtsliberale Venstre-partij onder premier Lars Løkke Rasmussen.


Espersen, tevens voorzitter van de commissie Buitenland in het parlement, sloot weliswaar militair ingrijpen uit – geen tankslag in het grensland – maar hij zou toch wel graag ‘een Denemarken tot aan de Eider’ zien met steden zoals Flensburg, Husum, Schleswig en Eckernförde terug thuis onder Deense heerschappij: “Hoop en droom tegelijkertijd, want in de geschiedenis is niets statisch.”  Tenslotte blijven grenzen niet onveranderd.   Hij argumenteert: Denemarken had na WO II met een vingerknip heel het gebied kunnen annexeren.  Toen echter wou men vermijden dat de Duitse minderheid in Zuid-Denemarken een te groot gewicht in de staatsstructuur zou krijgen.   Een vrees die nu niet meer aan de orde is, integendeel.

Espersen drong er bij de Deense minderheid in het noorden van Schleswig-Holstein erop aan zich in de toekomst voor een verenigd Schleswig onder Deense vlag in te zetten en gaat ervan uit dat dit de wens der Deense minderheid is.
Zowel ten noorden als ten zuiden van de Deens-Duitse staatsgrens, zowel in het Deense als het Duitse Schleswig, beschouwt men het voorstel als ‘absurd’, ‘onrealistisch’ en zelfs een ‘gevaarlijk spelletje’.
Jörg Nobis, AfD kopstuk in Schleswig-Holstein, reageerde humoristisch met een eventuele tegenaanval om ‘verloren’ steden als Apenrade, Sonderburg, Tondern… te heroveren.    En voegde er nog aan toe: “De AfD zou het zeer graag zien als Deense grenstroepen de Beierse-Oostenrijkse grens zouden controleren, want de Denen zijn blijkbaar beter in staat hun land tegen illegale immigratie te beschermen.”

Welt