Gratuite veroordelingen

Kunstacademie Wetteren lanceert 'Carte Blanche' (Wetteren) - Het ...

De Arabische Liga heeft de Israëlische annexatieplannen van de westelijke Jordaanoever een “oorlogsmisdaad” en een “flagrante inbreuk” van internationale wetgeving genoemd. In een resolutie na een video-conferentie van verbonden buitenministers der organisatie kondigde de Liga aan dat het de “beslissingen van de Palestijnse Staat d.m.v. alle politieke, juridische en financiële middelen i.v.m. de Israëlische annexatie misdrijfplannen zal steunen”.

De definitie “oorlogsmisdrijf werd toegevoegd aan een Israëlische lijst van verschrikkelijke misdrijven t.o.v. het Palestijnse volk” en heeft betrekking op de “annexatie door de Israëlische regering van het bezet gedeelte van het Palestijnse grondgebied, bezet in 1967, inbegrepen het noorden van de Dode Zee en het grondgebied waar de Israëlische nederzettingen zich bevinden”. De zgz. “flagrante inbreuk” is volgens de Liga niet overeenkomstig met het “charter en VN resoluties en internationale wetgeving”. De buitengewone zitting der Arabische Liga werd georganiseerd nadat Netanyahu en zijn politieke rivaal Gantz een akkoord voor een regering-van-nationale-eenheid tekenden, die de annexatieplannen van de westelijke Jordaanoever zouden kunnen in een hogere versnelling sturen. (…)

Dik een jaar geleden sprak de Arabische Liga een zelfde afkeuring uit t.o.v. de annexatie van de Syrische Golan Hoogte. (…)

En Libanon? Sinds er olie onder de zeespiegel vermoed wordt, heeft Israël ook aanspraak gemaakt op een maritiem gebied voor de Libanese kust. De VN verklaarde zich in deze materie onbevoegd. (…)

De EU trachtte de geit en de kool te sparen. Borrell kon slechts in eigen naam een verklaring afleggen. En wat veranderde er na de duidelijke stellingnames van de Liga en de VN? Niets. Of toch… na de annexatie van de Syrische Golanhoogte – én erkenning door de VSA – komt daar nu de inpalming van de illegale nederzettingen op de westelijke Jordaanoever er bovenop. Arabische Liga, VN, Internationaal Recht, EU, Mensenrechtenorganisaties… wie maalt erom?

En vanuit Israëlisch oogpunt “antisemitische kritiek die niet kan getolereerd worden”: