Gezocht: politiek-correcte saus

Gezocht: politiek-correcte saus

Negerinnentetten, zwarte rek, negerzoenen, jodenkoeken… allemaal verboden snoep.  U mag die wel nog eten, daar gaat het niet om, maar u mag die snoep niet zo  noemen.  Kwetsend, nietwaar?

Het rijtje verboden voedingsmiddelen want ‘beledigend voor de snel-beledigde-gediscrimineerde-medemens’ wordt uitgebreid met een saus.

Een belangenvereniging van Sinti en Roma in Duitsland heeft in Hannover bij de fabrikant geklaagd over het gebruik van het woord ‘zigeunersaus‘ omdat de term discriminerend zou zijn. Dat schrijft de NOS.
Volgens de vereniging heeft de Zigeuner Sauce een wrange bijsmaak vanwege de negatieve connotatie die het woord ‘zigeuner’ oproept. Voor het gemak heeft de groep al enkele alternatieven bedacht: na intensief vergaderen zijn de productnamen ‘pittige saus’ en ‘hete pepersaus’ uit de koker gekomen als vervangers. Eerder werd in Nederland de negerzoen al getransformeerd tot ‘chocoladezoen‘.
Een fabrikant van de saus vindt het allemaal maar grote onzin, meldt de NOS: “De saus wordt al meer dan 100 jaar verkocht met het etiket zigeunersaus”, zo zegt hij. Er is volgens hem geen enkele intentie om te discrimineren. Of er meerdere groepen Roma en Sinti zijn die de mening van de groep delen, is onduidelijk.

Wij vragen ons af wat er moet gebeuren met de ‘zigeunerschnitzel‘ en met de ‘zigeunerbrochette‘.  Of met een ‘zigeunersalade‘.  Met de ‘Zigeunerbaron‘.  En wat met de ‘Csárdásfürstin‘?

Misschien kan men vanuit Gent een suggestie doen.  Zij hebben immers ervaring met zigeuners.

Florent Van Ertborn

4 gedachten over “Gezocht: politiek-correcte saus

  1. Daarvoor werd in Gent reeds een oplossing bedacht . Dat wordt voortaan aangekondigd als ” De termontbaron” ! Deze moet nog aan de gemeenteraad worden voorgelegd en goedgekeurd. Termont zelf zou geen bezwaar hebben.
    Voor de sla en zo zal eerst een studie worden verricht aan de gentse universiteit.

  2. Negerinnentetten was een van mijn favoriete snoepjes . Echte negerinnent……heb ik spijtig genoeg nooit kunnen proeven , alhoewel het woordje racist , toen nog geen mode-woord was Snoep kan aardig tot de verbeelding spreken met de juiste benaming . Wie kent er nog de “smoelentrekkers” een soort van langwerpig spinneke dat vrij zuur smaakte !
    Waarom ze niet terug in de handel brengen onder de naam van Islam of Hamas – smoelentrekkers . Een zacht koekje gevuld met een witte crème dat in de mond smelt zou ik een Watheletje noemen . Minder succesvol zouden de harde , groene of rode snoepjes zijn , vanwege hun pikante en ambetante smaak waar je bovendien uw tanden op kan stukbijten , maar liefhebbers voor smeerlapperij vind je overall.

  3. Ik heb nooit ‘negerzoenen’ gegeten. Ben ik nu een racist of juist geen racist?

  4. De zigeuners moesten blij zijn dat een product naar hun genoemd is. Nu denkt iedereen dat ze TOCH iets gepresteerd hebben in de loop van de geschiedenis.

Reacties zijn gesloten.