Gerda’s ontdekkingsreis

We blijven Gerda volgen aan de hand van ontvangen berichtjes.

zo 8/09/2013 11:05
Dag 5 een ganse dag rondgelopen in dit meer dan gezellig, knus oud stadje omgeven door een dikke omwalling.

Iets wat ik niet wist maar nu gretig van profiteer, 65plussers mogen bijna overal gratis binnen, ik heb nog nooit zo dikwijls mijn pas laten zien.

File:RihShengChangBank.jpg

RihShengChangBank voorgevel

De oudste bank van China bezocht, een Confucius tempel en tal van prachtige koopmanshuizen, Pingyao was in de 19de eeuw het financiële handelscentrum van China, zelfs een katholieke kerk heb ik hier ontdekt.

Powered by TripAdvisor

pingyao-sunset-from-city-towerMet enkelen hadden we het lumineus idee om de zonsondergang te gaan bekijken vanop de imposante stadsmuren, we wisten dat we er op mochten tot 18.30u maar hadden er geen van allen op gelet wanneer we er af moesten, en daar stonden we dan, al de poorten waar we aan kwamen waren dicht en we moesten op tijd terug zijn in het hotel voor onze nachttrein, dus even grote paniek tot er tenslotte toch een ventje op een fiets aankwam om ons er af te loodsen.
Het volgend onbekende feit was de nachttrein nemen in China, iedereen was toch wat benieuwd en zenuwachtig.

china-railway-hard-sleeper-aisle-seating

Voorbeeld van een ‘hardsleeper’

Ik had een softsleeper geboekt, dit wil zeggen met 4 man en een deur die je dicht kon doen, een 10tal hadden een hardsleeper-klasse genomen, met zes man en zonder deur, wat we al wel wisten was dat we niet samen zouden liggen en  natuurlijk lag ik bij een Chinees en 2 echte Nederlanders,  maar al bij al viel het nog best mee en heb ik zelfs een 6tal uren geslapen.

Dag 6 vandaag op mijn eentje Xi’an verkend, Xi’an was het begin en eindpunt van de zijderoutekaravanen en het centrum van de internationale handel in Oost Azie. Ik verzeilde in een enorme moslimwijk met allemaal eethuisjes en een heel oude grote moskee voor het eerst opgericht in 742 en nu met een oppervlakte van 13.000m2. Verder de Drumtoren en de Beltoren bezocht. In de winkelstraten de meest chique winkels gezien, of het nu Cartier, Gucci, noem maar op…de echte zijn hier allemaal aanwezig.

 


En nu heel even uitrusten want morgen gaan we eerst naar het overbekende Terracotta-leger en ‘s avonds is het terug de nachttrein op en dan nog 4uur de bus op om aan te komen in Xiahe, ik vrees dat dit wel een heel vermoeiende tocht wordt, maar dat is voor later, ik blijf hopen op een goede wifi verbinding.

Heel veel groetjes,
Gerda