Fantoombestrijding

Elke tuinliefhebber zal je kunnen bevestigen dat onkruid het best radicaal verwijderd wordt, nl. door het met de wortel uit te roeien. Onze maatschappij is zodanig bang van haar eigen schaduw dat ze zich beperkt tot fantoombestrijding.

Het geweld door jongeren, m.n. door messentrekkers, neemt toe. Niet alleen hier, maar in alle ons omringende landen die verrijkt werden met pensioenredders. In Nederland meent Albert Heyn de oplossing gevonden te hebben voor – of beter “tegen” – de messengroei. Een ietwat naïeve, simplistische oplossing: er zullen geen messen meer aangeboden worden in het assortiment.

Albert Heyn ging hierbij niet over één nacht ijs; er werd geëxperimenteerd met minder drastische maatregelen, zoals een leeftijdscontrole. Boven de 18? Geen probleem. Alsof dat gekochte mes niet doorverkocht, doorgegeven, gepikt, zou kunnen worden door minderjarigen.

Het NFI-onderzoek toonde niet alleen aan dat messentrekkerij hét hobby is van minderjarigen (12 – 18 jaar jong), maar bovendien dat de grootte ervan omgekeerd evenredig ligt met de leeftijd. Logisch toch?

HLN