1 gedachte op “EUSSR wil hoger budget

  1. Trump heeft zijn broodheren bediend en Jeruzalem als hoofdstad van Israël uitgeroepen. De Amerikaanse joden (e.a.) verheugen zich en beloven eeuwige dankbaarheid. Toch minstens tot morgen wanneer kranten die toevallig in joodse handen zijn, opnieuw tegen hem beginnen te hetzen.
    Jeruzalem of Tel -Aviv? Bij de oprichting van de staat Israël hebben de joden Westelijk Jeruzalem veroverd, het Oostelijke deel behoorde nog aan Jordanië. Tel -Aviv is de verwezenlijking van joodse immigranten in de vorige eeuw. Ze verkozen ze als hoofdstad.
    In de zesdaagse oorlog van 1967 heeft Israël Oost-Jeruzalem en het gebied tot Jordanië bezet. Het tot Jordanië behorende gebied de Westbank werd vervolgens Palestijns. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad maar de joden willen de hele koek.
    Waarbij ik bij de volksvermenging aangekomen ben. Voor 2000 waren de joden een semitisch volk dat zich om zakelijke redenen vrijwillig over het hele Romeinse Rijk verspreidde. De opstand waarbij de Tempel het moest ontgelden gebeurde decennia later. De Romeinen hebben de rebellen er weliswaar van langs gegeven maar de joden niet uit provincie Judea verdreven. Een deel van hen werd christen, later moslim. De Palestijnen zijn nakomelingen van de ‘thuis’ gebleven joden en dank zij hun joodse herkomst hadden ze een historisch onderbouwd recht op Jeruzalem. De huidige joden zijn in meerderheid migranten waarvan de meeste pas na 1945 arriveerden.

Reacties zijn gesloten.