EU-consensus? … EU-dictatuur!

De EU zal in staat zijn het Hongaarse veto t.o.v. de volgende 50 miljard euro financiële hulp aan Oekraïne te omzeilen. Hoe? Door de regeringen der EU-lidstaten te dwingen eigen hulpprogramma’s voor Oekraïne op poten te zetten. Dit hebben EU-ambtenaren aan Reuters medegedeeld. De EU noemt dit “plan B.”

“Het probleem van geld voor Oekraïne zal op de één of andere manier opgelost worden; Kiev zal de steun van de EU krijgen,” stelde een EU-ambtenaar. “Als Hongarije dwars ligt bij de noodzakelijke éénstemmige beslissing om de transfer via het EU-budget uit te voeren, dan zullen de lidstaten een andere manier vinden, door bv. interlandelijke akkoorden over nationale garanties.”

Verwacht wordt dat de EU-landen op de top van 14 – 15 december over een volgend hulppakket aan Oekraïne zullen stemmen.

Op 20 juni eiste de EU-Commissie dat de EU-lidstaten bijkomende gelden voor het EU-budget voor de periode 2024 – 2027 goed te keuren; ze zijn immers nodig om het 50 miljard euro hulpprogramma voor Oekraïne tijdens de volgende vier jaar goed te keuren. Dit “voorstel” botste in de EU-landen, wiens begrotingen sowieso reeds door de anti-Russische sancties in het rood doken, op een koude steen. Om die reden bleven lange-termijn-hulpprogramma’s aan Oekraïne achterwege.

Donderdag deelde Gergay Guillas, voorzitter van het bureau van de Hongaarse premier, tijdens een samenkomst met de pers nog mee dat Hongarije de veranderingen aan het EU-budget voor 2024 – 2027 af, waardoor bijkomende financiële ondersteuning voor een bedrag van 50 miljard euro aan Oekraïne voorzien moet worden. Guillas beklemtoonde dat zijn land niet akkoord gaat met het “voorstel” van de EU-Commissie om een gemeenschappelijk krediet op te nemen ter ondersteuning van Kiev.

https://www.reuters.com/world/europe/eu-has-plan-b-if-hungary-vetoes-50-billion-euro-aid-ukraine-2023-11-10/

https://www.reuters.com/world/europe/eu-unveil-50bln-euro-aid-package-ukraine-sources-2023-06-20/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 + 15 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.