Eindelijk (2)…

https://www.iom.int/

Deze ochtend in het nieuws op onze onovertroffen nullenradio: enkele duizenden gestrande Nigerianen worden vanuit Libië terug naar huis gebracht “with EUropean funding”.  Daar wacht hen een reïntegratieprogramma.  Spijtig genoeg zijn slechts ‘vluchtelingen’, die zich in de regio rond Tripoli bevinden, bereikbaar voor het vervoer terug naar huis.

Eindelijk… ons belastinggeld goed besteed!

Volgens de IOM zouden er tegen 1 januari van het nieuwe jaar 19.000 migranten uit Libië weggehaald en – vrijwillig – naar huis gebracht moeten zijn. Migranten uit Zwart Afrika, uit landen zoals Nigeria en Guinea.

In Zwara en Misratah werden woensdag 27 december vluchtelingen met kleinere vliegtuigen verzameld en vervolgens op chartervluchten naar Lagos en Conakry gezet. Donderdag 28 december bracht een charter vlucht 170 terugkeerders naar Bamako, Mali.
De onheilspellende berichten van slavenhandel, verkrachtingen, gedwongen arbeid of erger leidde er tijdens de Afrika-EU top van 29-30 november toe dat eindelijk maatregelen genomen werden om actie te ondernemen.
Naar verluidt zouden in 2017 19.000 migranten terug naar huis gekeerd zijn. Ieder van hen had het naïeve geloof dat in EUropa snel en veel geld te verdienen valt… o.a. met ‘voetballen’.
In Conakry kregen ze reispakketten met toiletgerief, iets te eten en psychologisch steun als dat nodig was. Ieder kreeg 50 euro zakgeld. Wie het wenste werd naar een opvangcentrum gebracht en kreeg bijkomende maaltijden.

IOM heeft 432,574 migranten in Libië geïdentificeerd, vooral in de regio’s Tripoli, Misrata en Almargeb; naar schatting zouden er zich echter tussen de 700.000 en 1 miljoen in Libië bevinden. Naar schatting, want er bevinden zich in de woestijn ook kampen waar de regering geen weet van heeft. Smokkelaarskampen.

De terugkeer van migranten werd gefinancierd door het EUTF, het EU-noodfonds voor Afrika, het V.K., Italië, Nederland, Noorwegen en het noodfonds van de VN.

https://www.iom.int/news/new-years-day-un-migration-agency-expects-19000-migrants-will-have-gone-home-libya

Niger: De mensenstroom naar Libië zou verminderd zijn, hoewel een steekpenning wonderen doet om de andere kant op te kijken als een konvooi richting Libië de woestijn inrijdt.

Eindelijk…