Eerst nonkeltje, en dan pas nonkeltje’s kinderen

Afbeeldingsresultaat voor deutschland usaMaakt Duitsland zich los van de Amerikaanse leiband?

– Merkel vindt dat de Nord Stream 2 gaspijpleiding geen risico vormt voor de diversiteit der gasleveringen. Tijdens haar ontmoeting met de Poolse premier Mateusz Morawiecki herhaalde ze dat het slechts om een ‘economisch project’ gaat. Polen is zoals bekend een tegenstander omdat “niemand een prijsmonopolie” op de EUropese gasmarkt mag hebben. Polen betaalt blijkbaar liever meer voor het frackinggas uit de VSA. Sterker nog: Polen eist dat de VSA sancties oplegt op het Nord Stream 2 project. (EUobserver)
Echter, de eerste bouwtoelating voor Nord Stream 2 werd verleden maand verleend door het energieministerie van Mecklenburg-Vorpommern. In de wateren voor Stralsund moet een stuk pijpleiding van 55 km lengte gebouwd worden.

– Buitenminister Sigmar Gabriel en de Duitse economie willen een geleidelijke afbouw van de Russische sancties.

– De handel tussen Duitsland en Rusland steeg sterk verleden jaar. De Duits-Russische Buitenlandse Handelskamer (AHK) noemt een stijging van 22.8% goed voor ca. 41 miljard euro en hoopt dat de positieve trend zich in 2018 voortzet. Bovendien komt het wereldkampioenschap voetbal eraan, dat sowieso voor een nieuwe dynamiek zal zorgen. Bijzonder hoopgevend is de stijgende vraag naar machines, voertuigen en chemische producten uit Duitsland. De Duitse leveringen stegen met 24.5% tot 19.7 miljard euro; de import uit Rusland met 21.1%. De belangrijkste handelspartner van Rusland blijft China, Duitsland staat op de tweede plaats.(Reuters)

– Het is afwachten hoe Duitsland gaat reageren op de dringende vraag van de VSA minder handel te drijven met Iran. Het is sowieso niet gemakkelijk.  Banken zijn uiterst terughoudend met de financiering van projecten.  Ze vrezen Amerikaanse sancties.  De Commerzbank mocht in 2015 voor handel met Iran wegens inbreuken tegen de Amerikaanse sancties 1.45 miljard dollar aan de Amerikaanse overheid ophoesten. (FAZ)

Ondanks de moeilijkheden stijgt de handel tussen beide landen.  In de eerste 10 maanden van 2017 een stijging van 20%.  Maar men had op meer gehoopt.  Ca. 1/3 van de Duitse export naar Iran bestaat uit machines.  Een exportcijfer van 1.5 tot 2 miljard voor machines en aanverwanten zou binnen de mogelijkheden liggen.  Talrijke firma’s, vooral KMO’s, zouden traditioneel goede contacten hebben met Teheran, doch nu blijft alles nog onder de mogelijkheden.  De onzekerheid – vooral de koers van de Amerikaanse president Trump – speelt de zakenwereld parten.  Duitse firma’s willen liever niet in het schietveld van sancties terecht komen. (Tagesspiegel: Deutsch-Iranischer, Handel Es ist mehr möglich)

Alle middelen tégen Nord Stream 2

 

 

2 gedachten over “Eerst nonkeltje, en dan pas nonkeltje’s kinderen

Reacties zijn gesloten.