Een schaamlapje genaamd “Vrede”

Volgens de Financial Times is het belangrijkste op te tekenen succes van de Oekraïne-vergadering in Davos … de foto der deelnemers! Volgens de krant werd “geen vooruitgang voor een echt vredesakkoord” bereikt.

De samenkomst der nationale veiligheidsadviseurs over de Oekraïense “vredesformule” in Davos zonder de deelname van Rusland is slechts een oord van veel blabla geworden zonder concrete vooruitgang richting het vooropgesteld doel: vrede.

Een citaat: “De belangrijkse verwezenlijkjing van de vierde samenkomst over Oekraïne was een groter foto met meer deelnemers dan bij de vorige.” “Er werd geen enkele vooruitgang betr. een echt vredesakkoord bereikt. Dit zou sowieso zonder Rusland onmogelijk zijn en Rusland werd niet uitgenodigd.”

In Davos hebben de afgevaardigden van 83 delegaties geen enkel gezamenlijk document ondertekend en geen enkele buitenlandse afgevaardigde nam deel aan de Oekraïense persconferentie achteraf. China weigerde ronduit deel te nemen – dit werd als “negatief” ervaren door de deelnemers.

Op de drie vorige conferenties werd Rusland geen enkele keer uitgenodigd. Hoe wil men tot een vredesakkoord komen als één, zo niet de belangrijkste, hoofdrolspeler niet mag deelnemen aan de onderhandelingen?

Financial Times: Why Ukraine peace talks are more about talking than peace“