Een kei kan men niet stropen

fly2Hoerakreten weergalmen al lang niet meer in de Griekse bergen. Hulpkreten nog wel. Maar zelfs die verstommen. Want de Grieken geven het op om nog verder te besparen. Ze zitten aan het eind van het koordje. De EU kan dan wel eisen dat er nog maar eens liefst 150.000 ambtenaren afvloeien. De Grieken zijn het beu. Want al dat inleveren levert niets anders op dan nog meer armoede, nog meer werkloosheid en nog meer misnoegdheid onder de bevolking.

Zelfs nu begint de regering in te zien dat “alles umsonst” is geweest. De Grieken besluiten om te stoppen met geven aan de EU. Gevolg, de EU zit met een serieus probleem. Wat doen ze? Geven ze nog een lening of stoppen ook zij met geven? Wie zal plooien is voorlopig koffiedik kijken.  Eén zaak is zeker. Het Griekse faillissement dreigt in het land zelf een opstand te veroorzaken. Hoe dan ook. Inleveren of niet zal daar weinig aan veranderen. Voor Griekenland is de Europese droom voorbij.

De EU kan dan wel stoer vertellen dat de hulp uit de EU-kassen op losse schroeven komt te staan. Maar een kei kan men het vel niet afstropen. Het zal dus afwachten worden of Griekenland de unie of de eurozone zal moeten verlaten. Indien ja, staat de EU voor het grootste probleem uit zijn korte geschiedenis. Geven ze toe en houden ze de Grieken erin, zullen andere landen weigeren nog verder in te leveren. Al een even groot probleem. Want dan kunnen ze wel in het EU-parlement een groter toezicht op het begrotingstoezicht stemmen: veel zal dat dan niet uithalen. Dan wordt het ganse EU-circus een lachertje! Voor mij niet gelaten,het weze hen gegund.

griekenland crisis hulp

De Griekse regering neemt zo’n besluit ook niet met genoegen. Ook zij zit met de handen in het haar.  De bevolking neemt hun handelswijze niet meer. De keuze om niet meer in te leveren is enkel ingegeven onder druk van de kiezers. De regerende partijen zijn nu al gehalveerd. Doen ze burgers nog méér inleveren, kunnen ze hun postjes wel vergeten en komen de anti-EU-partijen aan de macht. En dàt is wel het laatste wat “de democraten” willen.  Het hemdje (de postjes) is altijd nader dan het rokje (de EU). Over de gevolgen van een eventuele exit zal dan zeker nog het laatste woord niet gesproken zijn. Daarom zou het nog wel eens kunnen dat de EU-bonobo’s zware toegevingen zullen doen.

De vlieg

Eén gedachte over “Een kei kan men niet stropen

  1. Dat er een rem diende gezet op het uitdelen van allerlei bonussen, premies, bonussen en het parachuteren van vriendjes in de ambtenarij is meer dan hoog tijd ( mijn bron zegt mij dat in elk gezin van 4 personen er wel iemand is die op de een of andere als ambtenaar is ingeschreven – zoiets als de situatie in het Waalse Hoei ).
    Maar elke leerling in het eerste jaar economie weet dat als er geen doorstroming is van kapitaal , de opbrengsten stagneren en de inkomsten uit belastingen niet stijgen. Het is alsof dat de brandweer een brandend huis gecontroleerd laten afbranden. Het behoudt de buren van dezelfde ramp, maar het huis is wel weg.
    M.a.w. wanneer de bron verdwijnt , sterft het leven.

Reacties zijn gesloten.