Een andere kijk op de politieke ontwikkelingen

Afbeeldingsresultaat voor democratie citatenEen andere kijk op de politieke ontwikkelingen.

Wakker worden in een nieuwe wereldorde

“Een systeem dat anderhalve eeuw heeft gewerkt is voorbij. In de ogen van velen heeft democratie zijn beste tijd gehad. Het verlangen naar autoritarisme steekt opnieuw de kop op, net zoals in de jaren twintig en dertig.”

“Ik geloof nog steeds dat het probleem niet de democratische gedachte is, maar de democratische methode. Het probleem is niet de democratie zelf, maar verkiezingen als democratische procedure. Verkiezingen en referenda zijn primitieve instrumenten die op dit ogenblik de democratie meer schaden dan mogelijk maken.”

“De grootste breuklijn in onze samenleving is niet langer religieus, ideologisch of economisch, maar educatief: het is de kloof tussen hoog- en laagopgeleiden. Het succes van het populisme in de hele westerse wereld is daaraan gekoppeld: populisten doen het goed bij laaggeschoolden.”

“Ik heb het Vlaams Blok zien opkomen, ik heb Fortuyn en Wilders zien opkomen, maar dit waren nationale fenomenen. Dit, daarentegen, is wereldgeschiedenis. En het ziet er niet goed uit.”

David Van Reybrouck

Verneem meer over de paniek bij de poco ‘opiniemakers’.

3 gedachten over “Een andere kijk op de politieke ontwikkelingen

 1. Wakker worden in een nieuwe wereldorde

  Repliek op de tekst van ene Van Reybrouck:

  “Een systeem dat anderhalve eeuw…..”

  FOUT. De democratie is en blijft in de ogen van velen de beste logica. De democratie is echter een begrip geworden dat gemanipuleerd wordt in de zin: het is enkel democratisch als het strookt met door een elite gedecreteerde politiekcorrecte stromingen. Als andere tegengestelde stromingen door de ogen van een meerderheid als legitiem aanvaard worden, dat is dan in strijd met de democratie. Meneer van Reybrouck: op democratie bestaat geen eigendomsvoorbehoud, democratie is de stem van 50%+1.

  “Ik geloof nog steeds dat het probleem …”

  FOUT. De democratische methode is uitgegroeid naar een betonnering van de macht door een groep verkozenen, die tot aan de volgende verkiezingen geen enkele verantwoording dienen af te leggen tegenover degenen in wiens naam ze spreken/handelen. Verkiezingen afschaffen zoals Van Reybrouck het voorstelt is de democratie afschaffen. Een referendum is een bijkomend instrument om te controleren of degenen aan wie wij onze stem gaven nog wel onze logica volgt. Een referendum moet kunnen wanneer zich iets voordoet dat de maatschappij in haar essentie treft.

  “De grootste breuklijn …”

  FOUT. De breuklijn is Niet gevolg van een kloof tussen hoog- en laagopgeleiden. In elke bevolkingsgroep zijn er pro’s en contra’s omtrent een of ander aspect van de samenleving. Het argument populisme hier tussengooien is een intellectuele oneerlijkheid in het kwadraat. Van Reybrouck is zelfs totalitair en dictatoriaal, want hij verwerpt per definitie wat het “volk” denkt, en stelt als norm wat de would be “elites” denken. Van een van Reybrouck had ik nooit durven denken dat de man zo idioot en zo pervers racistisch in blokjes zou denken.

  “Ik heb het Vlaams Blok zien … … En het ziet er niet goed uit.”

  FOUT. Het ziet er wel goed uit. VB, Wilders, Fortuyn et les autres… hebben misschien een kleiner klankbord dan Trump, maar dat komt door geografische beperkingen. De inhoud van hun discours gericht tot de actuele Grote meneren en madammen die zich zonnekoninkjes wanen is wel gelijklopend: “Hou op met uw Burgers dingen door de strot te duwen, hou op met ze te culpabiliseren, hou op met hun legitieme rechten en opgebouwde verworvenheden af te pakken om ze te uit te delen aan anderen die er niks toe hebben bijgedragen. En hou op met de misdadige vrijpartij met de Arabische wereld om economische redenen, terwijl uit diezelfde wereld de guerrilla en het terrorisme tegen alles wat niet islamitisch is, gefinancierd wordt.

  quousque, Catilina, abutere patientia nostra ?

 2. Het probleem met de democratie is dat een domme, luie, criminele profiteur evenveel stemrecht heeft als een verstandige, verantwoordelijke, werkzame, eerlijke burger. En links heeft het al lang in de gaten dat het gemakkelijker is om aan de stemmen van de eerste categorie te geraken dan aan deze van de laatste. Noteer daarbij dat met de import van de exoten uit het zuid-zuidoosten en de snelbelg wet hun kiesvee nog is aangegroeid, en iedereen die het goed meent met de toekomstige generatie(s) mag zich beginnen vragen te stellen over de manier hoe met een oorspronkelijk beter politiek systeem zoals democratie is misbruikt en werd verkracht door onze beroepspolitiekers;

 3. Stel alleen maar vast dat de democratie in België nog geen honderd jaar oud is (ontstaan in 1948 met het vrouwenstemrecht) en het peutertje -vergeleken met vroegere bestuursvormen- vertoont reeds ernstige kwalen die nog kwalijkere vormen zullen aannemen.
  Van de democratie, red ons Heer.

Reacties zijn gesloten.