Duitse Realpolitik

Afbeeldingsresultaat voor NovichokTijdens een vergadering van de EU-buiten-ministers in Brussel vandaag, noemde Heiko Maas, de nieuwe Duitse buitenminister, Rusland een ‘moeilijke partner’ maar voegde er tegelijkertijd aan toe dat de gifaffaire in het V.K. een “bilateraal” probleem was, waarmee de diplomatische boodschap luidde dat men daar op weinig steun vanuit de EU moet rekenen.

Duitsland, Frankrijk en de VSA steunden de Britse betichting verleden week, maar Maas voegde er vandaag aan toe dat “dialoog” met Rusland, “als een belangrijke partner” bij de oplossing van internationale conflicten, moest voortgezet worden.
De Franse buitenminister, Jean-Yves Le Drian, rolde echter zijn spierballen. Hij vond dat er “geen andere plausibele uitleg” bestond, behalve dat Rusland wel degelijk Skripal vergiftigd moest hebben en riep op tot “solidariteit met Groot Brittanië”.

Boris Johnson moest nog aan het woord komen; hij gaf al een voorsmaakje van de teneur: het Russische antwoord dat het gebruikte zenuwgif Novichok evenzeer uit Tsjechië, Zweden, het V.K. zelf of … de VSA zou kunnen komen, is volgens hem “absurd”. Rusland zou proberen “een naald van waarheid te verbergen in een hooiberg vol leugens”.

De Duitse stellingname buiten beschouwing gelaten, voelt hij zich gesteund door de EU en voegde eraan toe: “Er is geen enkel land rond de tafel hier dat recent nog niet aangetast werd door enige vorm van kwaadaardig en ondermijnend gedrag.” Dit als reactie op de uitlating van de Russische ambassadeur bij de EU, Vladimir Chizkov, die zondag op de BBC de mogelijkheid opperde dat het V.K. Skripal wel eens zelf zou kunnen vergiftigd hebben.
Poetin gaf gisteren in Moskou te kennen: “Het is een totaal onzinnig zich voor te stellen dat iemand in Rusland zich tot zulke truken zou bekennen met in het vizier de nakende presidentiële verkiezingen en de wereldbeker voetbal.”

EUObserver

Rusland-bashing. Qui bono?