Draaideurpolitiek

Ook zonder PS heerst de PS-cultuur

De draaideur tussen politiek en overheidsbedrijven draait nog steeds op volle toeren. Ook met de N-VA aan de knoppen is het ‘old boys network’ terug van nooit weggeweest.

“We maken definitief komaf met de koehandel rond de politieke benoemingen”. Wie de beloften van de N-VA in haar verkiezingsprogramma van 2014 leest, vermoedt wellicht dat het om een satirisch magazine gaat. Nooit eerder sloeg een partij erin zo snel zijn tentakels te spreiden binnen de lucratieve bestuursraden van de Vlaamse en federale administraties. Vandaag klinkt de belofte om een einde te stellen aan de lidkaartbenoemingen enigszins anders. “We willen geen puur politieke benoemingen doen, maar zoeken natuurlijk wel mensen die het regeringsbeleid reflecteren.” Of hoe het CD&V-jargon moeiteloos wordt overgenomen.

Het lijstje van N-VA-adepten in royaal betaalde zitjes oogt dan ook indrukwekkend. Niet minder dan 37 procent van de Vlaamse politiek benoemde bestuursmandaten zijn in het bezit van N-VA-kabinetsleden of mandatarissen. Hiermee spant de partij van Bart De Wever de kroon. Ter vergelijking: de benoemingsgeile SP.a rijfde in twintig jaar machtsdeelname minder dan de helft bestuursmandaten binnen. Maar ook federaal integreerde de N-VA zich wonderwel in de vetbetaalde – gaande van 625 tot 5.000 euro – postjescultuur.

Huub BroersSenator N-VAVoorzitter van de Vlaamse Landmaatschappij
Koen KennisSchepen N-VA AntwerpenVoorzitter PMV en bestuurder bij BAM
Marc DescheemaeckerEuropees lijstduwer N-VAVoorzitter Raad van Bestuur bij De Lijn
Mark AndriesKabinetschef Geert BourgeoisBestuurder bij BAM
Christine DelbaerKabinetsmedewerker minister Van OvertveldtVoorzitter Fiscale bemiddelingsdienst
Steven Vanden BergheKabinetsmedewerker minister Van OvertveldtVoorzitter Rulingdienst
Koen AlgoedKabinetschef minister MuytersBestuurder bij KBC
Herman De BodeKabinetschef minister JambonBestuurder Nationale Loterij en Infrabel

Maar ook de andere regeringspartijen blijven gretig zitjes binnenrijven. Zo was er onlangs nog de aanstelling als lid van de raad van bestuur van voormalig Eurocommissaris Karel De Gucht bij de Belgische telecomreus Proximus. Interessant weetje: dit bijbaantje is goed voor zo’n 70.000 euro. Gevraagd naar de kwaliteiten van De Gucht verwees de woordvoerder van Proximus droogjes naar de beslissingsmacht van de Belgische regering als voornaamste aandeelhouder.

Zelfbediening    

Het Vlaams Belang pleit onverkort voor het Engels model waarbij het verboden is om partijleden te benoemen in het openbaar bestuur. Wat langs de overkant van het kanaal echter strafbaar is, is hier geïnstitutionaliseerd. Een land waarbij bestuurders in overheidsbedrijven uitsluitend aangesteld te worden op basis van hun competenties, lijkt verder weg dan ooit. De politieke kleur is dan wel veranderd, de zelfbediening allerminst.

KS

Geleend bij VB maandblad dec. ’15

 

3 gedachten over “Draaideurpolitiek

  1. Het is oa daarom dat het Vlaams Belang zo gehaat wordt bij de traditionele partijen

    • Pure militaire disciminatie: tussen àl die genoemde miliciens zit er maar ééntje bij van de “compagnie sans floche”. 😉

Reacties zijn gesloten.