Doe eens een geste, Herman!

Oproep aan Van Rompuy om op af te zien van gouden handdruk van 473.000 euro

Europarlementslid Philip Claeys (Vlaams Belang) roept de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, op om vrijwillig afstand te doen van de gouden handdruk die hij ontvangt na zijn vertrek einde 2014. Na het einde van zijn mandaat heeft Van Rompuy recht op een ‘overbruggingstoelage’ van 50 procent van zijn basissalaris gedurende drie jaar, wat neerkomt op 158.000 euro per jaar of in totaal 473.940 euro, zo heeft hij berekend op basis van een reeks parlementaire vragen die hij gesteld heeft.

Op basis van de begroting 2013 achterhaalde Claeys dat Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad een basissalaris ontvangt van 316.000 euro per jaar. Daarnaast ontvangt hij jaarlijks nog een 65.000 euro ‘rechten aan het ambt verbonden’, 20.000 euro ‘rechten uit persoonlijke situatie’ en minstens 16.800 euro aan reis- en representatiekosten. Dat komt neer op een totaal van 417.000 euro. Op dat bedrag moet hij een Europese belasting betalen. Die is volgens Claeys erg laag, maar het precieze percentage kon hij ook niet met parlementaire vragen achterhalen.

Na zijn vertrek heeft Herman Van Rompuy nog recht op een ‘overbruggingskrediet’ – de helft van zijn basissalaris gedurende drie jaar – en een pensioen – 4,25 procent van het basissalaris per gewerkt jaar – wat volgens Claeys neerkomt op 25% van dat salaris of 6.538 euro per maand.

Gelet op de riante wedde roept Philip Claeys Van Rompuy op “om het goede voorbeeld te geven en, de oproepen van de EU indachtig tot matiging van de pensioenuitgaven van de lidstaten, vrijwillig afstand te doen van zijn gouden handdruk van de EU”.

1 gedachte op “Doe eens een geste, Herman!

  1. Ik ben ervan overtuigd dat hij als tjeef deze som geld niet zal laten liggen niettegenstaande hij al gans zijn leven goed heeft verdiend en zeker geen honger zal moeten lijden zoals de sukkelaar De Haene die met moeite toekomt met zijn pensioentje Eenmaal tjeef altijd tjeef

Reacties zijn gesloten.