Der EUntergang

Der EUntergang

De EU graaft haar eigen graf door huichelarij en koppigheid.  De asielproblemen drijven de EU naar een existentiële crisis.
De onheilsboodschappen houden gelijke tred met de toenemende chaos.  Wat niet wil zeggen dat de actEUrs geen hoog Comical Ali-gehalte hebben.

Telkens er de duimen omhoog gestoken worden bij de ‘bijna’ bereikte voorwaarden voor de visumvrijheid der Turken, zet Erdogan een domper op de goed-nieuws-show.  Een patstelling.  Ofwel gaat de EU overstag, maakt ons vervolgens blaaskes wijs, ofwel moet Erdogan klein bij geven.  Wat niet in de lijn der verwachtingen ligt.   Het is wachten op de uitleg die gegeven zal worden aan de zgn. ‘diplomatieke’ aanpak en oplossing.

De EU-bonzen hebben blijkbaar nog nooit in een souk onderhandeld over de aankoop van een tapijt.  Zelfs als kan je het zo mooi ogende tapijt voor de helft van de initieel gevraagde prijs kopen, dan nog word je bedrogen: is het niet voor de kwaliteit, dan is het wel voor de waarde.
Komt daar dan bij dat alle dreigementen ten spijt – 250.000 euro boete voor elke individuele asielweigering – de Visegradlanden halsstarrig bij hun standpunt blijven.  Erger: Oostenrijk dreigt ermee de Brennerpas af te sluiten mocht de invasie opnieuw via Italië op gang komen.  Duitsland en de EU verwijten de voormalige Oostbloklanden dat ze de EU in twee blokken splitsen. Deze videoclip maakt duidelijk wat men in Polen denkt van de Duitse politiek: voor hen is het duidelijk… Merkel, Duitsland,  lijdt aan een neurose…. Duitsland redt de één na de andere.  Merkel is niet rationeel.  Duitsland zit voortdurend op een reddingstoer: eerst de euro, dan Griekenland, vervolgens de vluchtelingen, de democratie, de EU…  Zoveel reddingsoperaties leiden naar de EUntergang.

Bovenop de asielmiserie komt de Griekse financiële beerput.  Ook Griekenland zit in een fluwelen zetel om de EU te chanteren.  Het ligt voor de hand dat een schuldenherschikking – lees: kwijtschelding – deel zal uitmaken van een EU-deal waarbij Griekenland – vooral als Turkije de vluchtelingenkraan weer open draait – zijn toeristische troeven noodgedwongen moet inruilen voor een reusachtig opvangcentrum van landverhuizers.  En dan hebben we het nog niet over Italië gehad dat opnieuw door de zuid-noord invasie zal overspoeld worden.

De EU zit op een kruitvat dat het zelf gecreëerd heeft.  Oude en nieuwe fouten ontmoeten elkaar in een explosieve mengeling die elkaar bevruchten.

De wens van steeds meer EU-burgers om de EU te verlaten is het enigste pluspunt dat er te noteren valt.  Een wens, een verdomde plicht t.o.v. van onze kinderen en kleinkinderen, die slechts in het stemhokje enige indruk kan maken op de EUSSR-potentaten.  Want referenda worden gewoon herhaald tot het gewenste resultaat bereikt wordt of genegeerd.

FVE