De VSA willen dat Oekraïne geen Russische oliedoelwitten meer aanvalt

U gelooft het niet? Het stond nochtans in de Financial Times, die zich op verschillende bronnen beroept. We citeren:

“Een persoon stelde dat het Witte Huis meer en meer gefrustreerd geraakt over de gedurfde Oekraïense drone-aanvallen, die olieraffinaderijen, terminals, opslagplaatsen e.d. in heel West-Rusland raakten en bijgevolg ook een effect hadden op de olieproductie.

Rusland blijft ongeacht de westerse sancties op de olie-en gassector één der belangrijkste mondiale energie-exporteurs. De olieprijzen zijn dit jaar met ca. 15% op 85 US$ per barrel gestegen, wat de benzineprijs in de hoogte drijft, terwijl de VS-president Joe Biden aan zijn verkiezingsstrijd begint.”

Waarmee nog maar eens duidelijk gemaakt wordt waar de prioriteiten en belangen van de VSA-regering zich situeren. Zodra het om de olieprijs gaat, die de VSA-regering laag wil houden daar hoge prijzen aan de pomp Joe Biden zouden kunnen in een negatief daglicht stellen, worden Oekraïense aanvallen op de Russische olie-industrie afgekeurd.

Volgens de Financial Times heeft Oekraïne sinds 2022 minstens 12 aanvallen op grote Russische raffinaderijen uitgevoerd, waarvan 9 dit jaar. Oekraïne kon bijna alle doelen van de Russische olie-industrtie (in West-Rusland) bereiken. Hiermee werd 60% der Russische exportcapaciteiten in gevaar gebracht. En daarover is Joe Biden bezorgd. De b.g. krant schrijft verder:

“De bezwaren der VSA komen, daar Biden dit jaar voor een harde herverkiezingsstrijd staat, daar de benzineprijzen stijgen en deze dit jaar met ca. 15% op afgerond 3.50 US$ per gallon de hoogte in gingen.

‘Niets vreest een zittende Amerikaanse president meer dan de stijging der benzineprijzen tijdens een verkiezingsjaar,’ zegde Bob McNally, voorzitter van de adviesonderneming Rapidan Energy en voormalig energie-adviseur van het Witte Huis.”

Dat heet dan “prioriteiten stellen”.