De nieuwe Balkanroute

Waar men gaat op Bosnische wegen, komt men pensioenredders tegen. Allemaal viriele jonge mannen met masterdiploma’s van topuniversiteiten in Prachtlanden zoals Pakistan, Afghanistan en zandbakistan.

Eens in Kroatië – een EU-land – is hun tocht naar democratie, vrijheid, knelpuntberoep en verrijking nog niet voorbij. Kroatië zou naar verluidt een ontmoedigende, afwijzende houding aannemen t.o.v. de vluchtelingen en hen… heimelijk… dwingen, begeleid door EU-ambtenaren bewapende Kroatische politie-agenten terug te keren naar Bosnië. Probleem opgelost. Kan samenlevingsgoeroe Somers misschien Vlaamse subsidies voor deze pro-actieve agenten vrijmaken?

Wie over de grens in Kroatië geraakt en daar niet betrapt wordt, moet vervolgens door Slovenië. Daar hebben Slovenen besloten zich niet zomaar bij de komst der ongewenste reizigers neer te leggen. Burgers vormen een privé militie; zij patrouilleren op zoek naar illegalen, die ze vervolgens aan de overheid doorgeven. Camera’s, een hekwerk en drones moeten helpen de illegalen te traceren. Nochtans is de oplossing poepsimpel: we hebben hen niet uitgenodigd, ze zijn niet onze gasten, we hebben hen niet geadopteerd. Ze zijn niet welkom. Een inbreker moeten we toch ook niet aan tafel laten meeëten?