De ‘verreikendste’ paspoorten

Met welk paspoort geraak je in het buitenland zonder visum?

Visa voorschriften zijn een interessant gegeven, dat dikwijls over het hoofd wordt gezien bij internationale betrekkingen.  De meeste landen verwachten van buitenlanders een visum vooral ze de grens mogen oversteken, maar de voorwaarden verschillen enorm.
Bevriende landen zijn visa-vrij of reiken het automatisch uit bij aankomst van de reiziger.  Minder bevriende landen eisen aankomst- en vertrekgegevens, een uitnodigingsbewijs, informatie over de kredietwaardigheid, doel van het bezoek, en een passende financiële bijdrage.

Financiële raadgevers Arton Capital stelde een paspoortindex op met een ranglijst van paspoorten en de toegang die ze verlenen tot andere landen wereldwijd zonder visum of met de uitreiking van een visum bij aankomst.
De VSA en het VK staan bovenaan met toegang tot 147 landen zonder visum vooraleer het andere land te betreden.  Gevolgd door Frankrijk, Zuid-Korea en Duitsland met 145 landen, Italië en Zweden op de derde plaats, Denemarken, Singapore, Finland, Japan, Luxemburg en Nederland op vier, Zwitserland op vijf.  Met het paspoort van het land b kan u naar 141 landen en daarmee staat het op de zesde plaats.

Goed ontwikkelde economieën staan bovenaan de lijst.  Hong Kong op 11, Argentinië en Israël op 16, Brazilië 17, Mexico 22, de Russische Federatie 35 en China 45.
De minst gewenste paspoorten zijn die van de Solomon Eilanden, Myanmar, Zuid-Soedan, Sao Tome en Principe en de Palestijnse Gebieden.  Zij staan op de 80ste plaats en geven toegang tot slechts 20 landen zonder voorafgaand aangevraagd en betaald visum.

Klik op paspoortindex voor de lijst per land, per toegang zonder visum of per kleur.

The Washington Post

FT

1 gedachte op “De ‘verreikendste’ paspoorten

  1. ZONDER paspoort reizen is nog veel interessanter: in heel de EU heb je maar het woord ‘asiel’ te brabbelen, en alle poorten gaan open. En terugsturen kunnen ze niet vermits geen enkel moslimland hen accepteert zonder paspoort.

Reacties zijn gesloten.