Canon: eer, schuld en genade

In sommige regio’s op de Balkan leven families nog steeds volgens de eeuwenoude wetten van ‘de Canon’. Deze erkent het recht op wraak bij een bloedvete: als een man van een familie iemand anders doodt, dan heeft de familie van het slachtoffer het recht op dezelfde wijze van antwoord te dienen.  Deze ‘schuld’ wordt meestal uitgevoerd door het oudste mannelijke familielid.  Het is zijn plicht de geliefde dode te wreken; mocht hij weigeren, dan wordt hij als een lafaard beschouwd en door zijn familie uitgestoten.
Dit speelt zich af in de regio Oost-Montenegro tot het noorden van Albanië, waar sommige families onder vier wraakcycli geleefd hebben, waar sommige kinderen nooit hun ouderlijk huis verlaten uit angst vermoord te worden.  Er leven ook familieleden van vermoorde slachtoffers, die uit ontgoocheling over de corruptie bij het officiële justitiesysteem, het recht in eigen hand genomen hebben.

Men schat dat er 1500 families en 800 kinderen in Albanië noodgedwongen geïsoleerd leven uit angst dat de bloedvete tot een volgende erewraak zal lijden.

De Canon is een verzameling traditionele Albanese wetten.  Tot in de 20ste eeuw werd de wet mondeling overgeleverd; pas toen werden de wetten schriftelijk vastgelegd. De oorspronkelijke Canon ‘de Canon of Leke’ evolueerde in 6 variaties, afhankelijk van de regio, het karakter, en het tijdperk dat de wet ontstond.  De meest verspreide Canon werd vooral toegepast in noord en centraal Albanië en daarrond liggende gebieden in het voormalige Joegoslavië.  Het gewoonterecht werd voor het eerst in de 15de eeuw in een wetgeving gegoten, maar het werd veel vroeger al gepraktiseerd.  De canon bleef in gebruik tot de 20ste eeuw en beleefde een heropleving na de val van het communisme begin 1990-er jaren.

Albanië weigert het probleem te erkennen, kwestie van het EU-lidmaatschap niet in gevaar te brengen.

Meer weten?  Een uitgebreid artikel in het Engels vindt u in The Telegraph.

FT

 

 

8 gedachten over “Canon: eer, schuld en genade

  1. Geen wonder dat zulke gewelddadige mensen aangetrokken worden door een gewelddadige godsdienst. En nog een wonder dat ze niet allemaal hier staan als asielzoekers.

  2. In die regio worden ook meisjeskinderen uitgehuwelijkt aan perverse eikels met een leeftijdsverschil van 30 a 40 jaar zelfs nog grotere verschillen, voor die meisjes is er maar een redding nl. zelfdoding toepassen.
    En die troep in Brussel hokkend in dat EU gedrocht wil dat allemaal bij Europa???

  3. Zelfs de Albanezen die leven in een bepaald onland worden gevreesd door de flikken… zij knijpen reeds hun billen dicht als zij horen dat ze moeten optreden tegen Albanese gewelddadige pooiers.
    “POOIERS” beste Frans, want… zij zijn tè fier om zich voor te doen als bedelende asielzoekers. Zij zijn “zelfstandigen” mèt personeel.

  4. Lovenaar, Ropie, EddyLuyten, ik neem afscheid van dit blog. Ik kan dit niets zeggend gelul niet meer verdragen.

    • Je bent een droogstoppel zoals ik er nog niet veel ontmoet heb, AB.

      PS: Wie is EddyLuyten?

    • Anna,
      Iedereen reageert volgens zijn mogelijkheden en opvattingen. Het is op zichzelf al positief dat er reacties komen. Dit wil dan ook zeggen dat Golfbrekers gelezen wordt. Belangrijker is echter dat Golfbrekers (waaronder de reacties) ook gelezen wordt door diegenen(=de vijand) die van de publicaties en reacties wakker liggen, omdat ze waarheden bevatten die “subversief” zijn en bijgevolg dan ook niet zouden mogen gepubliceerd worden, en in de klassieke media dan ook al lang niet meer aan bod mogen komen.
      Een webstek zoals Golfbrekers is dan ook nog één van de weinige kanalen, die toelaten alsnog “vervelende waarheden ” te publiceren.
      Ik verwijs naar het volgende citaat :
      “Journalism is printing what someone else does not want printed. Everything else is public relations. – George Orwell”(=einde citaat).
      Ik eerbiedig Uw beslissing, ik weet ook dat het niet altijd gemakkelijk is, maar bij de “vijand” wordt er nu wel champagne gedronken.
      Ik zal U via de redactie nog een citaat sturen, louter ter info.

      • Ik geloof nooit dat de reacties door iemand gelezen worden, buiten door de redactie zelf en het handvol reageerders hier, en dan nog. De aandacht is idd volledig verschoven naar Facebook, Twitter etc. We maken ons hier dus nutteloos moe, AB heeft gelijk dat ze er haar tijd niet meer insteekt.

Reacties zijn gesloten.