De Iron Lady had gelijk: “No, no, no…we hebben genoeg opgegeven”

EUSSRHet was haar koppige verzet tegen de euro dat haar ten val bracht. Vanwege dat verzet trad eerst haar minister van financiën Howe af, en vervolgens spande de partij tegen haar samen en bracht haar ten val.
Wat had Thatcher tegen de euro? Ze zei dat een gemeenschappelijke munt niet zo lukken zonder een gemeenschappelijke economische en fiscale politiek. En dat die weer zou leiden tot gemeenschappelijke politiek en dus tot een federaal Europa via de achterdeur, met als gevolg het opgeven van vele democratische denkbeelden.  En gelijk blijkt ze te hebben gehad.
Voor wie een kwartiertje heeft: hier haar uiteenzetting in het House of Commons op 30 oktober 1990 over de gevaren van de gemeenschappelijke munt.  Het filmpje werd bijna 1,4 miljoen keer bekeken.

“This government has no intention of abolishing the pound sterling, it is an expression of sovereignty.”

2 gedachten over “De Iron Lady had gelijk: “No, no, no…we hebben genoeg opgegeven”

  1. Wat is dat toch allemaal waar! Maar in de Middeleeuwen was het nog veel leuker. Toen hadden Gent, Brugge, Parijs, Zichem-Zussen-Zolder, Bommelskonte, … allemaal hun eigen munt, hun eigen lengtemaat, hun eigen pond, hun eigen vrijheden, hun eigen wetten, hun eigen democratie onder hun eigen graaf, baron of ridder, zelfs hun eigen bier! En ze konden in tijden van verveling lustig een oorlogje gaan voeren tegen hun buurgemeente.
    Hoe kan men ooit tot een treffelijk Europa komen wanneer – zoals hier een eind hoger te lezen valt – een ex-commissaris en zelfs daarvoor de huidige voorzitter van Europa beweren dat er geen Europa bestaat. Pak de auto, reis rond in Europa, van zuid naar noord en van west naar oost, en ga dan in Noordafrika en daarna in Zuidoostazië rondtoeren. Je zult als gewone sterveling – en niet als beterwetend politicus – vaststellen dat er geen vergelijken mogelijk is tussen die drie contreien. Omdat ze elk hun specifiek karakter of aard of weetikveel hebben. Want dat hébben ze!

  2. Tja, gelijk hàd zij wel, doch… tussen “gelijk HEBBEN èn gelijk KRIJGEN” is er een hemelsbreed verschil… het VB weet er alles van. :o(

Reacties zijn gesloten.