De hergeboorte van George Orwells Ministerie van de Waarheid

1984 anno 2023

George Orwell kon niet bevroeden dat zijn Ministerie van de Waarheid 75 jaar later inspirerend zou werken bij verschillende overheden. Zowel plaatselijk, gewestelijk, nationaal of grensoverschrijdend op EU-niveau. Daar bovenop de poco media die meer energie steken in het niet verslaan van ongewenste waarheden – lees: moedwillig verzwijgen – dan in ouderwetse feitenverslaggeving.

Onderstaande verwijzingen ter herinnering en waarschuwing:

1984 is een dystopische toekomstroman van de Britse schrijver George Orwell, grotendeels geschreven in de periode 1946-1948 en gepubliceerd in 1949, kort voor het overlijden van de auteur in 1950. Orwell presenteert in dit boek zijn visie op de westerse wereld anno 1984. Het is een waarschuwing tegen totalitaire regimes, zoals nazi-Duitsland dat net verslagen was en Stalins Sovjet-Unie. Orwell beschrijft een staat waarin de overheid elk aspect van het menselijk leven bewaakt en controleert. Het hoofdpersonage, de timide Winston Smith, poogt hiertegen te rebelleren, maar ondervindt dat de macht van de regering verder reikt dan hij zich had kunnen voorstellen. In de strijd tegen de Partij en Big Brother gaat de enkeling kansloos ten onder.
De roman speelt zich af in een sombere toekomst, waarover in de verleden tijd verteld wordt vanuit het perspectief van een alwetende verteller. Achter de roman is een appendix opgenomen over het door Orwell geïntroduceerd begrip Newspeak dat een belangrijke rol speelt bij de daarin beschreven politieke hersenspoeling, hoewel die term bij het schrijven en verschijnen ervan nog niet bestond. Orwell liep met deze fictie vooruit op de theorievorming in de politieke wetenschap over het fenomeen totalitarisme. (Wikipedia)

Josep Borrell wil zijn vurige tongen – “dé waarheid en niets dan dé waarheid” – op de mensheid laten neerdalen. Zijn EU-troepen zullen bepalen wat de waarheid is, wat u mag en moét vernemen en bijgevolg geloven.

Nieuw uit Rusland en China? Hoogst verdacht. Na de Russische “speciale operatie” in Oekraïne besloot de EU de Russische staatsmedia te verbieden. En niemand in de EU-babbeltorens valt het op dat ze daardoor dezelfde methodes gebruiken die ze hun tegenstanders verwijten. Sputnik en RT werden van de zenders verbannen. Twitter werd sinds maart wettelijk verplicht beide media te weren. We moeten het zelfs niet in het buitenland of in de EU zoeken: onze kranten en zenders bieden even veel waarheid als de avonturen van von Münchhausen.

Maar dat is niet genoeg, vindt Josep Borrell. In de toekomst zullen “experten” voor desinformatie in de wereldwijd verspreide kantoren der EU ingezet worden om “valse” berichten te onderscheppen en volgens de EU-waarheidsbijbel om te kneden. Dit “opdat ónze stem beter gehoord wordt,” dixit Borrell.

https://www.eeas.europa.eu/eeas/disinformation-opening-speech-high-representativevice-president-josep-borrell-eeas-conference_en