De geschiedenis herhaalt zich

Geheim agent feest - FeestIdee

We hebben het al zo dikwijls ervaren. Telkens een jonge partij ondanks de druk, de tegenwerking, de kritiek in de media, de verkettering, succes krijgt wordt ze van binnenuit kapot gemaakt. Veel effectiever dan door de concurrentie, want bij druk van buitenaf worden de rangen gesloten.

Bij ons bij de Volksunie, de afgeleide partijvormen ervan, het Vlaams Blok, en nu misschien zelfs ook bij de N-VA en het Vlaams Belang treden ongeleide projectielen binnenin de partij op de voorgrond, richten onheil aan. Dikwijls zijn het randfiguren, met pietluttigheden, bij de gerenommeerde machtspartijen het vernoemen niet waard. De media worden vooraf door de mol(len) ingelicht. In Duitsland waren er sinds WOII verschillende pogingen een rechts-conservatieve (… zelfs geen rechtsradicale) partij op te richten om ze vervolgens af te laten maken, zoals blijkt uit verschillende pogingen bij het AfD. In Oostenrijk hebben ze er ook ervaring mee: de FPÖ werd twee keer door hun voorzitter deskundig onthoofd en gesplitst. De Lega in Italië en het FN in Frankrijk: idem dito. De Brexitpartij in G.B. kreeg ook te maken met dissidente tegenwerking. De onzichtbare vijand binnenin…

De PVV van Wilders… ach, die laat zich niet zo snel intimideren… was sowieso voor de “democratische partijen” onverteerbaar. Stond daar toch wel bij onze noorderburen een ideale schoonzoonfiguur op, de welbespraakte Thierry Baudet, die het FvD naar de top leidde. Een succesverhaal dat de oude machtspartijen met lede ogen zagen geschreven worden.

Dus moest Baudet op de een of andere manier uitgeschakeld worden. Wat is er dan geschikter dan de eigen jongerenafdeling? Of het waar is of niet, wie er onaanvaardbare berichten op de sociale media geplaatst heeft, doet niet ter zake. Dergelijke akkefietjes worden tot in het kwadraat in de media uitvergroot en gestuurd. Het internet, de sociale media zijn daarvoor meer dan geschikt. Ergo: Barbertje moest hangen.

En dan gaf Thierry Baudet de pijp aan Maarten. Had hij niet moeten doen. Hij had gewoon zijn schouders moeten ophalen, schoon schip maken binnen zijn partij en voortdoen. Maar, neen, hij flip-flopte tussen dadendrang en besluiteloosheid. Intussen zijn zelfs de sloten van het FvD hoofdkwartier vervangen.

Politiek is een harde stiel. Je moet behoorlijk brede schouders en eelt op je ziel hebben om er ongeschonden mee om te gaan.

Een analyse:

Eigenlijk hopen wij stilletjes dat Thierry Baudet en Geert Wilders samen een gezamenlijk politiek project kunnen op poten zetten. Al zal dat niet evident zijn. Ze moeten dan wel hun eigen ego eventjes ondergeschikt maken aan het algemeen belang.

1 gedachte op “De geschiedenis herhaalt zich

  1. Als er een partij die nieuw is opgericht die succes heeft bij de gewone burger; dan wordt deze partij door alle samenwerkende krachten van de machthebbers als publieke vijand gebrandmerkt. Alles is geoorloofd om deze luis in de pels van het bewind te bestrijden en monddood te maken. Geld en macht vinden elkaar met medewerkers van alle partijen om deze partij te vernietigen. De grootste boosdoener is de Loge, gedomineerd door de Franstalige elite. Deze handelwijze is de hefboom om hun dominantie te behouden.

Reacties zijn gesloten.